Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MAJERIČ, Otmar

Majerič Otmar
Foto: Arhiv Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož

Foto galerija

Rojen:
30. oktober 1895, Ormož, Slovenija
Umrl:
12. februar 1957, New York, ZDA
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je v Ormožu očetu Antonu, trgovcu, in materi Gertraud Majerič. Medicino je študiral v Gradcu. Med prvo svetovno vojno je sodeloval v avstroogrski vojski in se boril v Rusiji. Bil je ranjen, na desni roki je izgubil tri prste.

V Ormožu je ustanovil sanatorij za zdravljenje revmatskih bolezni (1927), v katerega je dal napeljati prvi vodovod v mestu. Sanatorij je razpolagal z dvajsetimi lepo urejenimi sobami, obiskovalcem pa je nudil tudi hrano. Pri zdravljenju bolezni, ki so v tistem času štele za skoraj neozdravljive, je uporabljal nove metode, s katerimi se je seznanil na specializaciji v Inssbrucku: elektroterapijo, terapijo z radijem in knajpanje. Zdravil je kronične bolezni, predvsem revmatske, išias, aterosklerozo, bolezni želodca in živcev ter motnje menstruacije. Med letoma 1932 in 1933 je v Ormožu zgradil in uredil kopališče s tremi bazeni. Nudil je brezplačno kopanje članom Sokolskega društva, vojakom in šolarjem. Kopališče je delovalo do leta 1942, ko so Nemci Majeriča izgnali. Leta 1936 je kupil grad Dvor pri Preddvoru, ga preuredil ter v njem odprl sanatorij za pljučne bolnike s štiridesetimi sobami in letovišče Hotel Grintovec.

Znanje in denar je vlagal v razvoj rojstnega kraja, prizadeval si je za urejen izgled in uveljavitev Ormoža kot turističnega mesta. S finančnim prispevkom je podprl Ormoško mestno godbo (ustanovljena 1934) in snemanje prvega zvočnega filma o Ormožu (1935), namenjenega predstavitvi zdravilišča in mesta tako bolnikom kot turistom.

Med drugo svetovno vojno je bil najprej zaprt kot politični zapornik v nemškem taborišču v Novi vasi pri Ptuju, kjer je zdravil bolne taboriščnike in se boril z epidemijo kolere. Njegovo premoženje je bilo zaplenjeno. Iz zapora na Ptuju so ga premestili v zapor v Mariboru, nato pa so ga leta 1942 poslali v Nemčijo, kjer je moral delati kot zdravnik v različnih krajih. Po vojni so ga v Jugoslaviji razglasili za državnega sovražnika, zato je ostal v Avstriji. Naknadno je pridobil še diplomo iz anatomije in ginekologije, ker pa ni našel zaposlitve, je emigriral v ZDA. V New Yorku je ponovno diplomiral in delal v bolnišnici kot zdravnik rentgenolog.

Zupanič Slavec, Z. Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem: medicina skozi čas, javno zdravstvo, farmacija. Slovenska matica: Znanstveno društvo za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije, 2017, 298‒304.
Korpič, N. Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča. Ormož: Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, 2010.

Avtor/-ica gesla: Tadeja Zavec, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 27. 5. 2021 | Zadnja sprememba: 27. 5. 2021
Tadeja Zavec. MAJERIČ, Otmar. (1895-1957). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/majeric-otmar/
Prijavi napako