Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MAHORČIČ, Rajmund (Frančišek Karol)

Rojen:
28. junij 1840, Brežec pri Divači
Umrl:
25. januar 1895, Sežana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rajmund Mahorčič je bil sežanski gostilničar, župan in deželni poslanec, sin Franca Mahorčiča in Amalije (roj. Polley). Poročil se je z Marijo Jeršan, hčerjo gostilničarja Antona Jeršana – Gnezde z Unca in Terezije, ki je bila hči Gašperja Obersnela – Gasparota iz Divače ter imel je svojo gostilno v Sežani. Leta 1862 je bil med udeleženci srečanja narodnih buditeljev na Krasu, ki se je 8. septembra odvijalo na gradu Zemono. Polnih osemnajst let, od leta 1876 do svoje smrti, je bil sežanski župan. Bil je tudi član okrajnega šolskega sveta in član drugih komisij. Bil je tudi zastopnik politične stranke Sloga v deželnem zboru in deželni poslanec v Gorici za okraj Sežana in Komen v treh mandatih, leta 1876, 1883 in 1889, kjer je nastopil v korist gospodarske problematike slovenskega podeželja. V tem času ga je cesar Franc Jožef odlikoval z zaslužnim zlatim križcem s krono.
Umrl je še ne 55 let star. Objavljena je bila tudi njegova osmrtnica: »Po dolgi in mučni bolezni je v petek ponoči umrl vrli rodoljub, sežanski župan in goriški dež. poslanec g. Rajmund Mahorčič star šele 55 let. Pokojnik je bil dolgo vrsto let župan sežanske občine, deželni poslanec, načelnik cestnega odbora sežanskega in član okrajnega šolskega sveta. Posebno skrb je posvečeval materijalnim interesom svoje občine in si pridobil za razvoj Sežane in nje okolice nevenljivih zaslug a osebno kot načelnik cestnega odbora. Pri tem gospodarskem delovanju pa ni pozabil narodnih interesov. Uradoval je slovenski in svoj čas, kot član goriške trgovinske zbornice se krepko potegoval za slovenske menične blankete itd., kar pač dokazuje, da je pri vsi zmernosti bil vender odločen, kadar je šlo za koristi slovenskega prebivalstva. Globoki žalosti mnogobrojnih sorodnikov in vsega sežanskega okraja se pridružujemo tudi mi, kličoč ob grobu »vrlega slovenskega moža: Časten mu spomin!« (Slovenski narod, dne 28. 1. 1895, l. 28, št. 23).
Po njegovi smrti so trg pred cerkvijo sv. Martina v Sežani imenovali Rajmundov trg (sedaj Trg osvoboditve).

V času, ko je bil deželni poslanec v Gorici za okraja Sežana in Komen, ga je Franc Jožef odlikoval z zaslužnim zlatim križcem s krono.

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 13. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 10. 8. 2020
Peter Štoka. MAHORČIČ, Rajmund (Frančišek Karol). (1840-1895). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/mahorcic-rajmund-francisek-karol/
Prijavi napako