Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

MACUN, Eva

MACUN Eva
Foto: Arhiv dr. Eve Macun

Foto galerija

Rojena:
19. april 1973, Celje
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je obiskovala v Kranjski Gori, s šolanjem pa je nadaljevala na Srednji kemijski šoli in Medicinski fakulteti v Ljubljani. Po izobrazbi je zdravnica, specialistka ginekologije in porodništva. V Splošni bolnišnici Jesenice je predstojnica ginekološko-porodnega oddelka. Na ginekološko-porodnem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice so po njeni zaslugi ukinili nekatere rutinske postopke, kot so na primer klistiranje, britje in rutinsko rezanje presredka. Spodbujajo gibanje med porodom in stalno sobivanje mame in novorojenčka, ki sta v porodni sobi ves čas v kožnem stiku. Porodnice lahko o načinu poroda odločajo same. Prenovili so porodne sobe, ki bolnicam omogočajo intimnost. Porodnišnica v Splošni bolnišnici Jesenice je prva pridobila naziv materam prijazna porodnišnica, že dolgo pa je tudi novorojenčkom prijazna porodnišnica ter ena prvih z babiško ambulanto. Babicam so priznali veljavo, kot so jo imele včasih. Tako pri zdravih nosečnicah pet pregledov opravijo babice, ki imajo tudi več časa, da se z bodočo mamico pogovorijo o vsem, kar jih zanima. Posledica vseh sprememb in dela dr. Macunove je naraščajoče število rojstev na Jesenicah, čeprav število rojstev v Sloveniji upada. Dr. Eva Macun pa je tudi gorska reševalka v GRS Rateče in zdravnica letalka reševalka.

Zapis je nastal v sodelovanju z dr. Evo Macun, januar 2017.

Razglašena je bila za Žensko leta 2016 po mnenju bralcev revije Zarja. Leta 2017 pa je za svoje delo prejela zlati grb Občine Kranjska Gora.

Peternel, U. Rekordno leto v jeseniški porodnišnici. Jeseniške novice, 2015, št. 2, str. 1.
Peternel, U. Fotografska razstava za porodnišnico. Jeseniške novice, 2013, št. 20, str. 16.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 17. 8. 2017 | Zadnja sprememba: 1. 3. 2020
Nina Jamar. MACUN, Eva. (1973-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 2. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/macun-eva/
Prijavi napako