Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

LUTARIČ, Agošt Peter

Rojen:
ok. 1708, Ivanovci
Umrl:
1751, neznano
Variante imen:
Ágoston Peter Lutharics
Občina:
Leksikon:

Agošt Peter Lutarič ali drugače dr. Ágoston Peter Lutharics se je rodil v Ivanovcih na Goričkem v Prekmurju. Umrl je star 43 let. Kraj smrti ni znan. Poleg duhovnika in zdravnika je bil tudi protestantski nabožni pisatelj in pesnik.

V svojem življenju se je veliko selil. Najprej se je izobraževal na liceju v Šopronu na Madžarskem in se leta 1729 vpisal na študij teologije v Wittenbergu, kjer je ob študiju nekaj let opravljal tudi delo knjižničarja. Med leti 1734 in 1737 je veliko potoval. Nekaj časa je bival na Dunaju, nato v Potsdamu, Braunschweigu, Magdeburgu in Hamburgu. Najdlje časa je živel in deloval v manjšem mestu Lommátzsch na Saškem. V teh mestih in deželah se je srečeval z znanimi posamezniki in zelo vplivnimi družinami, ki so ga tudi gmotno podpirale in močno vplivale na njegovo vsesplošno razgledanost in svetovljanstvo. O svojem življenju v Nemčiji je pisal v dnevniku, ki ga je naslovil Album.

Leta 1740 se je vpisal na študij medicine in že isto leto izdal znanstveno razpravo s tega področja. Predvsem zaradi svojega svetovljanstva, duhovniških, zdravniških, bibliotekarskih, pisateljskih in pesniških dosežkov, ki so sicer malo znani in napisani večinoma v madžarskem jeziku, je bil za tiste čase vsestranski ustvarjalec.

V svojem Albumu (njegovem dnevniku in dnevniških zapiskih) si je v latinskem, grškem in hebrejskem jeziku zapisoval različne stavke in citate iz Svetega pisma ter svoje komentarje k njim, ki jih je (razširjene in pridigarsko sugestivne) ob določenih verskih obredih posredoval svojim vernikom. Ponekod se ga omenja tudi kot pisca protestantskih besedil, morda celo knjig, ki naj bi jih napisal  in bi bile lahko torej starejše od knjig  najpomembnejšega prekmurskega protestantskega pisatelja Števana Küzmiča (1723-1779).

 

Fliszár, J. inLuthár, A.  Prekmurja znameniti evang. možje. Murska Sobota: Düševni liszt (priloga), 1926.
Goričko: na zelenem otoku presahlega morja: vodnik po Krajinskem parku Goričko. Petanjci: Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, 2008, str. 117.
Vugrinec, J. Dr. Agoston Peter Lutharics: 1708 – 1751. Lipnica, dec. 2018, let. 24, št. 161, str. 36.

 

Besedilo je pripravil Marko Vugrinec. Njegov zapis hrani arhiv PiŠK Murska Sobota.

Avtor/-ica gesla: Marko Vugrinec, objavila Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Datum prvega vnosa: 21. 12. 2021 | Zadnja sprememba: 17. 4. 2023
Marko Vugrinec in objavila Julijana Vöröš. LUTARIČ, Agošt Peter. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/lutaric-agost-peter/
Prijavi napako