Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

LORENZ, Primož

LORENZ Primož
Foto: Trio Lorenz (Matija, Primož in Tomaž)

Foto galerija

Rojen:
5. april 1942, Ljubljana
Umrl:
2. januar 2007, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Družina Lorenz izvira iz Jesenic. Ded članov bratovske komorne skupine Trio Lorenz je živel na Slovenskem Javorniku, kjer je imel glasbeno šolo. Pianist Primož Lorenz je leta 1966 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je opravil tudi magisterij iz komorne igre.

Več kot pol stoletja je nastopal predvsem z bratoma Tomažem in Matijo v legendarnem Triu Lorenz, s katerim se je na več kot 2000 koncertih predstavil v najpomembnejših glasbenih središčih štirih celin, snemal za vrsto domačih in tujih radijskih in televizijskih hiš ter posnel številne plošče ter avdio in video kasete. Trio Lorenz je še posebno pozornost namenjal skladbam domačih avtorjev. Pomen tria so prepoznali tudi številni domači skladatelji, ki so nekaj del napisali posebej za Trio Lorenz. Kontrasti Primoža Ramovša so bili ravno po njihovi zaslugi največkrat izvajana skladba doma in v tujini.

S pedagoškim delom je začel na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1972, kjer je poučeval klavir in komorno igro, od leta 2001 je imel naziv rednega profesorja. Dejaven je bil tudi kot predsednik ljubljanskega Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra in nacionalnega projekta Imago Sloveniae, ki pomembno promovira slovensko, predvsem glasbeno kulturo na najvišji ravni širom Slovenije in na tujem.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z gospodom Matijem Lorenzom, oktober 2016

V svoji bogati karieri je Primož Lorenz prejel dve nagradi Prešernovega sklada, zlato medaljo Društva jugoslovanskih skladateljev, nagrado JRT za najboljši komorni posnetek, slovenski red zasluge za narod s srebrnimi žarki ter častno članstvo v Društvu slovenskih skladateljev.

Lupša, M. Da bi se naveličali? Glasbe že ne: štirideset let Tria Lorenz. Jana, 1998, št. 5, str. 18-19+46.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 21. 10. 2016 | Zadnja sprememba: 1. 3. 2020
Nina Jamar. LORENZ, Primož. (1942-2007). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 11. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/lorenz-primoz/
Prijavi napako