Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

LIPOVEC, Irma

LIPOVEC Irma
Foto: Neznan

Foto galerija

Rojena:
24. januar 1955, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Irma Lipovec se je rodila v učiteljski družini. Oče Janez in mati Cilka Ribnikar sta bila učitelja v Lešah, kasneje v Križah pri Tržiču. Osnovno šolo je obiskovala v Križah, Pedagoško gimnazijo in Pedagoško akademijo pa v Ljubljani. Leta 1975 se je zaposlila na Osnovni šoli heroja Bračiča v Bistrici pri Tržiču, kjer je bila kot učiteljica razrednega pouka zaposlena do svoje upokojitve leta 2013. Podružnično šolo Kovor je vodila in poučevala 18 let, jo povezovala s krajem, z ožjo in širšo lokalno skupnostjo. Primer tega sta projekta Ponosni smo nanje in Nekdanja občina Kovor, za katere je pripravila sceno in koreografijo ter učence pripravila za dramatizacijo in javno nastopanje. Portale tržiških vrat so učenci 5. razreda predstavili v brošuri, obiskovalce so kot turistični vodiči popeljali skozi staro mestno jedro, izdelali so tudi 19 različnih portalov iz gline, ki so postali tržiški spominek in promocijsko darilo Občine Tržič.

Za starše učencev Podružnične šole Kovor je organizirala ustvarjalne delavnice, na katerih so ustvarjali z glino, slikali na steklo, ustvarjali izdelke visokega reliefa, slikali na svilo, izdelovali nakit iz Fimo mase. Leta 2001 so glinene izdelke z visokim reliefom razstavili v Kurnikovi hiši v Tržiču. Za starše in krajane je od leta 1997 – 2007 enkrat tedensko pripravljala predavanja o zdravem načinu življenja. V času uvajanja študijskih skupin  (1995 – 96) je sodelovala z vodji  skupin in za učiteljice na študijski skupini pripravila predavanja v zvezi z ustvarjanjem, vplivanjem in vzdrževanjem spodbudne, pozitivne in prijetne klime v razredu.

Dvakrat je sodelovala na Mednarodnem znanstvenem posvetu: Tehnična ustvarjalnost v šolskem kurikulumu v obliki projektnega dela, z referati: Zdravo z naravo – ptičja hišica, Portali tržiških vrat. Trikrat je sodelovala na Mednarodnem simpoziju Otrok v gibanju, z referati: Gibanje pri naravoslovju, Elementarne igre v med predmetni povezavi ter Sprostilno-gibalne dejavnosti ob pred vajah pisanja.

Natančen prikaz izvedbe projektnega dela v tehnični ustvarjalnosti je predstavila učiteljicam razrednega pouka, vzgojiteljicam in likovnim učiteljicam tržiških šol in vrtcev na primerih projektov Škapulir, Tržiški spominek in Filcanje mila.

Za vsako bolezen roža raste (2001/2002)
Germanizmi med kovorskimi rokodelci (2003/04)
Od ovce do štumfa (2006/07)
Ponosni smo nanje (2007/08)
Portali tržiških vrat (2007/08)
Nekdanja Občina Kovor. (2008/09)
Joža Čop, gornik in alpinist ob 120-letnici rojstva (samozaložba, 2013)

Nagrade šolskim skupinam pod mentorstvom Irme Lipovec:

Za projekt Čebelarstvo (2000/01) je Čebelarska zveza Slovenije Podružnični šoli Kovor podelila Odlikovanje z redom Antona Janše. V šol. letu 2009/10 so učenci 5. razreda dosegli 2. mesto na natečaju Vodni detektiv, v letu 2008 in 2009 so kot Podružnična šola zmagali z najlepšo novoletno jelko v Tržiču. V šolskem letu 2009/ 2010 je kot mentorica trem učencem 9. razreda pri izdelavi raziskovalne naloge s področja zgodovine, na 10. regijskem srečanju mladih raziskovalcev prejela priznanje za doseženo 1. mesto. Na državnem srečanju mladih raziskovalcev v Murski Soboti leta 2010 je z istimi učenci prejela srebrno priznanje. Za knjigo Nekdanja Občina Kovor je Krajevna skupnost Kovor Irmi Lipovec in POŠ Kovor podelila posebno priznanje za raziskovalno nalogo, s katero so ohranili dediščino kraja.

Nagrade Irmi Lipovec:

Priznanje RS za prostovoljstvo (2010)
Nagrada RS  za izjemne dosežke na področju šolstva (2011)
Kurnikovo priznanje (Zveza kulturnih organizacij Tržič, 2012)
Plaketa Občine Tržič (2012)

Prispevek je pripravila bibliotekarka Martina Klemenčič v sodelovanju z Irmo Lipovec. Celoten prispevek je na voljo v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja.

Avtor/-ica gesla: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Datum prvega vnosa: 27. 12. 2017 | Zadnja sprememba: 27. 3. 2020
Prijavi napako