Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

LIČEN, Daša

Daša Ličen

Foto galerija

Rojena:
14. avgust 1990, Postojna, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Daša Ličen je odraščala v Piranu, kjer je obiskovala OŠ Cirila Kosmača in kasneje Gimnazijo Piran. Tam je obiskovala tudi glasbeno šolo, aktivna pa je bila tudi pri tabornikih v Rodu Sergeja Mašere.

Svojo študijsko pot je začela v Kopru na Fakulteti za humanistiko, kjer je zaključila prvostopenjski študij kulturnih študijev in antropologije. Nato je študij nadaljevala na Univerzi v Ljubljani in Univerzi na Dunaju v okviru programa KREOL (CREOLE). Udeležila se je več študijskih izmenjav, in sicer v Antwerpnu, na Dunaju in v Oslu. Leta 2015 je magistrirala z nalogo Eksperti istrske hrane: diskurzi, okus in trg.

Po zaključenem magistrskem študiju se je  Daša Ličen zaposlila kot mlada raziskovalka na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU in začela z doktorskim študijem na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Univerze v Ljubljani. Pod mentorstvom prof. dr. Jurija Fikfaka in prof. dr. Božidarja Jezernika je leta 2021 doktorirala z disertacijo Kulturna društva v Trstu kot prizorišča identifikacijskih procesov tržaškega prebivalstva (1848–1914). Zanjo je prejela priznanje Filozofske fakultete za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike in družboslovja za leto 2020/2021 in nagrado Karla Kaserja za najodmevnejše delo na področju historične antropologije jugovzhodne Evrope.

Po doktoratu se je v okviru postdoktorskega projekta (ARRS) Za zveri, proti divjakom: k dolgi zgodovini gibanja za pravice živali posvetila raziskovanju gibanja za pravice živali kot sredstvu razrednega razločevanja. V letih 2019–2023 je bila odgovorna urednica Glasnika Slovenskega etnološkega društva. Kot prostovoljka je bila aktivna tudi v nemški mirovniški organizaciji Aktion Sühnezeichen Friedensdienste.

Dr. Daša Ličen trenutno deluje kot docentka na Fakulteti za turizem v Mariboru, kjer predava predmete s področja antropologije in etnologije. Poleg tega je vodja Sekcije za kulturno dediščino pri Zvezi zgodovinskih društev Slovenije.

Leta 2023 je pri Studia humanitatis izšla njena knjiga Meščanstvo v zalivu: društveno življenje v habsburškem Trstu, ki temelji na njeni doktorski disertaciji in obravnava štiri različna tržaška meščanska društva. Svoje raziskovalne članke objavlja v različnih domačih in tujih strokovnih revijah.

Doc. dr. Daša Ličen deluje na področju historične antropologije, njeni raziskovalni interesi pa obsegajo nastajanje in oblikovanje različnih kolektivnih identitet (nacionalne, etične, regionalne), antropologijo hrane in zgodovino društvenega življenja. S temi tematikami se ukvarja na območju srednje Evrope, posebno Trsta in Istre oz. na območju nekdanjega habsburškega imperija.

Meščanstvo v zalivu: društveno življenje v habsburškem Trstu, 2023.

Štipendija za nadarjene študente Univerze na Primorskem, 2011

Nagrada Sue Samuelson (American Folklore Society), 2016

Štipendija za obisk letne konference American Folklore Society na Floridi, 2016

Štipendija francoske vlade: gostujoča raziskovalka na INALCO, 2017

Štipendija avstrijske vlade: gostujoča raziskovalka na Oddelku za ekonomsko in socialno zgodovino dunajske univerze, 2018

Štipendija Fulbright za doktorske študente, 2018

Štipendija dr. Bojana Erhartiča ZRC SAZU, gostujoča doktorska študentka na EUI Firence, 2018

Štipendija Ernsta Macha, gostujoča raziskovalka na Univerzi v Gradcu, 2020

Priznanje Filozofske fakultete za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike in družboslovja, 2020/2021

Nagrada Karla Kaserja za najodmevnejše delo na področju historične antropologije jugovzhodne Evrope, 2023

ZRC SAZU

Fakulteta za turizem, UM

Sporočilo za: Ano Bembič. 7. 6. 2024 (citirano 10. 6. 2024). Osebno sporočilo.

Avtor/-ica gesla: Ana Bembič, Mestna knjižnica Piran Biblioteca civica Pirano
Datum prvega vnosa: 1. 7. 2024 | Zadnja sprememba: 1. 7. 2024
Ana Bembič. LIČEN, Daša. (1990-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/licen-dasa/
Prijavi napako