Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

LESKOVŠEK, Leon

LESKOVŠEK Leon
Foto: Arhiv Leona Leskovška

Foto galerija

Rojen:
10. februar 1959, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Leta 1978 je maturiral na Srednji zdravstveni šoli. S šolanjem je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli (smer pozavna in solopetje) ter Akademiji za glasbo v Ljubljani (oddelek za pihala in trobila). Iz solopetja (tenor) je pri prof. Jelki Stergar diplomiral leta 1988, študij pozavne je zaključil leto dni kasneje.

Svojo poklicno glasbeno pot je leta 1981 začel na Glasbeni šoli Jesenice, leta 1982 pa se je kot tutti in kasneje kot bas pozavnist zaposlil v SNG Opera in balet v Ljubljani. Odigral je preko štiri tisoč opernih predstav in koncertov doma in po svetu (Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Italija, Švica). Sam pravi, da ima sanjsko službo, saj dela tisto, kar si je vseskozi želel. Sodeloval je tudi s simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana, orkestrom Slovenske filharmonije, komornim orkestrom Slovenicum. Kot solopevec pa je izvedel številne recitale in koncerte ob spremljavi klavirja ter z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana (Slovenija, Avstrija). Na kulturnem področju sodeluje še z Gledališčem Toneta Čufarja Jesenice, Teatrom za vse Jesenice, Gledališčem Makarenko ter s KDIS Viteza Gašperja Lambergarja. Z lutkami, gledališčem in grajskimi prireditvami se ukvarja tudi njegova žena Irena, s katero imata hčerko Evo in sina Roberta. Bil je tudi član Planinskega društva Jesenice in Rokometnega kluba Jesenice.

Ropret, F. Uspešen solo pevski recital tenorista Leona Leskovška: v Glasbeni šoli Jesenice. Železar, 1989, št. 10, str. 10.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 10. 3. 2017 | Zadnja sprememba: 1. 3. 2020
Nina Jamar. LESKOVŠEK, Leon. (1959-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 19. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/leskovsek-leon/
Prijavi napako