Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

LANŠČAK, Janez

- Vir: arhiv Janeza Lanščaka ml.

Foto galerija

Rojen:
14. maj 1927, Murska Sobota
Umrl:
11. september 2014, Murska Sobota
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

V Murski Soboti se je leta 1951 najprej zaposlil v Obrtnem servisu in še istega leta pri trgovskem podjetju Potrošnik postal vodja računovodstva. Leta 1955 je postal glavni računovodja in gospodarski svetovalec v tekstilni tovarni Mura. Njegova zagnanost in rezultati, ki jih je dosegal, so pripomogli k izvolitvi za predsednika Skupščine občine Murska Sobota (današnja funkcija župana) konec leta 1962. Po končanem mandatu je leta 1967 delo spet nadaljeval v tovarni Mura, najprej kot gospodarski svetovalec, nato pa direktor obrata moške konfekcije. Leta 1974 je postal glavni direktor soboškega tekstilnega giganta. Kot glavni direktor Mure je imel veliko zaslug za nove proizvodne obrate v Pomurju (v občini Ljutomer in v Gornjih Petrovcih) in specializacijo proizvodnje  v matični tovarni. Finančno je podprl ustanovitev posebnih oddelkov konfekcijske šole v Murski Soboti. V njegovem času se je tovarna odprla tudi za tuje trge, Postala je največji izvoznik konfekcije v Jugoslaviji. Zgrajena je bila blagovnica v Szombathelyju. Prav zaradi teh uspehov mu je bila med letoma 1974 in 1978  zaupana funkcija predsednika izvršnega odbora konfekcionarjev Jugoslavije. Za svoje delo na področju tekstilne industrije je poleg reda dela z zlatim vencem predsednika SFRJ in Kraigherjeve nagrade prejel še več odlikovanj in priznanj.

Leta 1978 je prevzel funkcijo direktorja podružnice Ljubljanske banke v domačem mestu, nato pa postal predstavnik Ljubljanske banke v Budimpešti. Po izteku mandata je bil do upokojitve leta 1989 direktor Pomurske banke v Murski Soboti. Leta 1991 je ustanovil LLT Hranilnico in posojilnico d.d. Murska Sobota in nato še njeni poslovalnici v Lendavi in Ljutomeru. Leta 2001 je LLT hranilnico in posojilnico d.d. prevzela Nova KBM d.d. Maribor.

Ves čas svojega aktivnega delovanja je bil vpet v politiko Konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih let je bil poslanec republiške skupščine. V prvi polovici sedemdesetih let je bil član ekonomskega sveta Izvršnega sveta SR Slovenije (vlade SR Slovenije), konec sedemdesetih let pa član odbora za skladnejši razvoj območij Slovenije ter odbora za denarna in kreditna vprašanja pri Združenju poslovnih bank Slovenije.

Deloval je v več društvih, med drugim je opravljal funkcijo predsednika nogometnega kluba Mura v letih, ko je ta igral v II. Jugoslovanski ligi, kot nekdanji igralec namiznega tenisa  pa je bil tudi član upravnega odbora namiznoteniškega kluba ter predsednik in član upravnega odbora teniškega kluba Murska Sobota. Po upokojitvi je bil še soustanovitelj Društva seniorjev Pomurja in Društva prijateljev Sobote. Svoje spomine na rodno mesto in ljudi, s katerimi se je srečeval, je strnil v knjigi Lendavska ulica, ki jo je leta 2013 izdal v samozaložbi.

Leta 2021 mu je bil na predlog Društva prijateljev Sobote pohthumno podeljen naziv častni občan Mestne občine Murska Sobota.

Lendavska ulica, 2013

Vidnejše nagrade:
red dela z zlatim vencem (odlikovanje predsednika SFRJ), 1969
Kraigherjeva nagrada, 1979
zahvalna listina z denarno nagrado Občine Murska Sobota, 1988
častni občan Občine Murska Sobota, 2021 (posthumno)

Društvo prijateljev Sobota: Utemeljitev predloga za častnega občana Mestne občine Murska Sobota, 2012 (hrani Janez Lanščak ml.)
Društvo prijateljev Sobote: Janez Lanščak: 1927 – 2014: nekrolog. Vestnik, 9. okt. 2014, let. 66, št. 41, str. 24.
Bavčar, B. In memoriam Janezu Lanščaku. Soboške novine, 25. sept. 2014, št. 135, str. 9.
Glažar, K. Naredil je veliko dobrega: naziv častnega občana Mestne občine Murska Sobota je ob letošnjem občinskem prazniku posthumno pripadel Janezu Lanščaku, ki ga je predlagalo Društvo prijateljev Sobote Murska Sobota. Soboške novine: glasilo mestne občine Murska Sobota, 26. jul. 2021, št. 211, str. 16.

Podatke je posredoval sin Janez Lanščak ml.

Avtor/-ica gesla: Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Datum prvega vnosa: 29. 5. 2024 | Zadnja sprememba: 31. 5. 2024
Julijana Vöröš. LANŠČAK, Janez. (1927-2014). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/lanscak-janez/
Prijavi napako