Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

LAHARNAR (LACAINER, LOCHARNAR), Andrej (Andrea)

Rojen:
17. stoletje, Šentviška planota
Umrl:
23. april 1714, Gorica/Gorizia
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Ime enega izmed enajstih na smrt obsojenih voditeljev tolminskega kmečkega upora iz leta 1713 se omenja v kroniki goriške družine Dragogna kot Andrea Lacainer. Zapisan je sicer v konceptu poročila, namenjenega cesarju, v katerem so opisani dogodki ob obsodbi in usmrtitvi tolminskih puntarjev v Gorici. O njegovih obstoju in usodi priča tudi mrliška knjiga goriške stolnice. Po seznamu tolminskih puntarjev v ječah goriškega gradu sodeč naj bi Laharnar prihajal s Šentviške Gore, sicer pa pisatelj Ivan Pregelj v delu Tolminci njegovo poreklo umešča na Ponikve.

Laharnar je bil obsojen na smrt in na goriškem Travniku obglavljen med zadnjimi. Za razliko od nekaterih drugih obsojenih, katerih telesa so razčetverili, so Laharnarjevo truplo pokopali pri goriški cerkvi svetega Ivana.

Laharnarjevo ime se pojavlja v več literarnih delih, med drugim pri Preglju in Gradniku. Po njem so predvidevali poimenovanje prve primorske partizanske brigade med drugo svetovno vojno, vendar nato do ustanovitve brigade ni prišlo.

Primorski slovenski biografski leksikon, 9. snopič, Gorica 1983 (geslo LAHARNAR Andrej)
J. Dolenc: Seznam tolminskih puntarjev v ječah goriškega gradu 1713-1716, Kronika, št. 2 (2007), str. 253-258

Avtor/-ica gesla: Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Datum prvega vnosa: 7. 8. 2012 | Zadnja sprememba: 5. 3. 2021
Tomaž Šavli. LAHARNAR (LACAINER, LOCHARNAR), Andrej (Andrea). (-1714). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/laharnar-lacainer-locharnar-andrej-andrea/
Prijavi napako