Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KRIŽ, Aljoša

KRIŽ Aljoša
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojena:
26. avgust 1961, Koper
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Aljoša Križ je slikarka, keramičarka, lutkarica in pravljičarka. Rodila se je v Kopru. Živi in ustvarja v Izoli.
Njen oče je bil Slovenec z Goriškega konca, mama pa prihaja iz hrvaško romunske družine, saj je bil njen oče po rodu Romun. Aljošina starša sta delala in študirala v Sarajevu, kjer sta se spoznala in poročila. Kasneje sta živela v Zagrebu in se nato ustalila v Izoli.
V njeni družini so bili vsi veliki ljubitelji umetnosti. Njen romunski dedek je bil glasbenik. Igral je violino in flavto. Z glasbo je kot generacijsko izbrani predstavnik v obrednih praznovanjih klical in zbujal ženske iz transa.

Aljoša je zaposlena v galeriji Alga kot galeristka in organizatorka razstav. Od decembra leta 2011 v Izoli organizira Primorski pravljični festival z mednarodno udeležbo. Pri organizaciji PPF sodeluje z Mestno knjižnico Izola, Javnim skladom za kulturne dejavnosti občine Izola, Skupnostjo Italijanov občine Izola ter z založniki, pisatelji in pravljičarji iz sosednje Italije. Primorski pravljični festival, ki poteka na različnih lokacijah v Izoli in izolskem zaledju, otroke in odrasle razveseljuje v prvih dneh meseca decembra. Festival bogatijo mednarodne razstave lutk in otroških ilustracij. Med dogajanji na PPF so tudi strokovna predavanja o pomenu pravljic in pripovedovanja. Festival redno spremljajo lokalni, regionalni in republiški mediji (časopisi, radio, TV).

Aljoša je tudi slikarka. Nad slikarstvom se je navdušila že v mladosti, ko si je s starši ogledala številne razstave v raznih galerijah. Kasneje se je udeležila več slikarskih tečajev na Likovni akademiji v Ljubljani. S pomočjo prijateljice in mentorice Ingrid Knez je pripravila svojo prvo razstavo, sledile pa so še številne druge skupinske in samostojne razstave.
Pri oblikovanju keramike jo posebej priteguje figura.
Ukvarja se še z izdelavo in animacijo lutk. Ustanovila je lutkovno društvo Marionette. V lutkarstvu se izpopolnjuje na izobraževalnih tečajih in seminarjih na AGRFT in v Lutkovnem gledališču v Ljubljani. S krajšimi lutkovnimi predstavami razveseljuje otroke v vrtcih in šolah ter odrasle s posebnimi potrebami v Varstveno delovnem centru v Izoli.
Kot pravljičarka s pripovedovanjem pravljic nastopa v vrtcih, šolah, na pripovedovalskih festivalih, v Varstveno delovnem centru in v domovih za starejše občane.

Zadnja leta se ukvarja  tudi s kamišibaj gledališčem in sodeluje na kamišibaj festivalih.

Dejavna je tudi v Društvu Deteljica. O temi posvojitve otrok predava v vrtcih in v šolah.
Napisala je tudi roman Kure o življenju v Izoli, ki pa še čaka na založnika.

Pahor Špela: Lutke so zabava brez meja – pogovor z Aljošo Križ. V: Bonbon, 12. dec. 2006
Pahor Špela: O slikarstvu, lutkah, posvojitvah in o sebi : Aljoša Križ. V: Mandrač, 14. dec. 2006
Pahor Špela, Loredana Gec: Istrska srečanja, intervju z Aljošo Križ. Zvočni posnetek. Radio Trst A, 3. jun. 2009, Oddaja Istrska srečanja
Ksenija Orel: Aktivna Aljoša iz Alge. V: Mandrač, 5. maj 2011

Avtor/-ica gesla: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Datum prvega vnosa: 16. 5. 2013 | Zadnja sprememba: 22. 2. 2021
Špela Pahor. KRIŽ, Aljoša. (1961-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kriz-aljosa/
Prijavi napako