Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KRISTAN, Alojzija (Slavka)

KRISTAN, Alojzija (Slavka)
Knjižnica Mirana Jarca

Foto galerija

Rojena:
16. oktober 1951
Leksikon:

Rojena 16. okt. 1951 v Novem mestu. Osnovno šolo je obiskovala v Šentjerneju, pedagoško gimnazijo pa v Novem mestu. Nato je na Pedagoški akademiji v Ljubljani končala višješolski študij slovenščine in knjižničarstva. Leta 1975 se je zaposlila v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, kjer je bila od leta 1978 do 2009 vodja Oddelka za mladino oz. bivše Pionirske knjižnice, v letih 2009 in 2010 pa vodja mreže krajevnih knjižnic novomeške knjižnice. Leta 2011 se je upokojila.

Kot mladinska knjižničarka je v novomeški knjižnici vodila izredno aktivno bibliopedagoško dejavnost, zlasti ure pravljic. Uvedla je tudi igralne urice s knjigo za najmlajše, kotiček za dislektike na Oddelku za mladino, vzpostavila stik z Varstveno delovnim centrom in njegovimi varovanci. Je avtorica odmevnega projekta predšolska bralna značka »Mavrična ribica«, ki v Knjižnici Mirana Jarca poteka od leta 1992. Nove bralce je pridobivala tudi z republiškim projektom »Rastem s knjigo« za 7. razrede, vsa leta vodila in organizirala slovenski knjižni kviz za osnovnošolce v novomeškem okrožju, bila članica odbora republiškega projekta »Moja najljubša knjiga« ter dolgoletna predsednica Bralne značke za novomeško področje. Leta 2009 je tudi v krajevne knjižnice, ki delujejo v okviru Knjižnice Mirana Jarca, vpeljala pestre dejavnosti za vse generacije, zlasti ure pravljic in ustvarjalne delavnice za najmlajše uporabnike knjižnic. Od leta 2000 dalje izvaja republiški projekt »Knjižne čajanke za dedke in babice« v sodelovanju s Knjigarno Mladinska knjiga in kasneje s Knjižnico Mirana Jarca. Svoje strokovno knjižničarsko delo z mladino je nadgradila z zelo obiskanimi predavanji staršem in pedagoškim delavcem o knjigi kot vrednoti za otroke, o knjigah, ki so staršem v pomoč, o kakovostni otroški slikanici, o kiču v literaturi za otroke itd. Kot predavateljica je sodelovala tudi na številnih strokovnih srečanjih, simpozijih in ostalih kulturnih dogodkih ne le v lokalnem okolju, temveč v celotnem slovenskem prostoru, npr. na Dolenjskem knjižnem sejmu, na strokovnem srečanju Knjižnice – igrišča znanja in zabave, Pravljičnem festivalu v Cankarjevem domu idr. Svoje prispevke zlasti o pomenu knjige in knjižnice v razvoju otroka in mladostnika je objavljala v lokalnih medijih in strokovnih revijah Knjižnica, Knjižničarske novice, Rast idr.

Za svoje delo z otroki, za širjenje bralne kulture med mladimi je leta 1993 prejela zlati znak Zveze prijateljev mladine Slovenije, leta 1999 priznanje ob 45-letnici Zveze prijateljev mladine Slovenije, leta 2001 plaketo Novega mesta, leta 2007 Čopovo diplomo, najvišje priznanje v knjižničarski stroki, ter leta 2014 Trdinovo nagrado.

  • Osebni podatki, 2012.
Avtor/-ica gesla: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo Mesto
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 15. 12. 2019
Karel Bačer. KRISTAN, Alojzija (Slavka). (1951-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kristan-alojzija-slavka/
Prijavi napako