Napredno iskanje
sl
sl
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KRASNIK, Virgil

KRASNIK Virgil
Foto: arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojen:
19. julij 1909, Nabrežina/Aurisina, Italija
Umrl:
27. marec 1968, Trbovlje
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Virgil Krasnik se je leta 1915 z družino iz Nabrežine preselil v Trbovlje. Gimnazijo je obiskoval v Celju, kjer je leta 1929 tudi maturiral. Vpisal je študij medicine v Ljubljani, a dokončal le pet letnikov od šestih, zadnje leto se je šolal v Beogradu, kjer je pridobil naziv doktor splošne medicine.

Prvo službo je dobil v trboveljski bolnišnici, kjer je bil najprej prostovoljec, kasneje je delal na okrajnem uradu za zaposlovanje delavcev, med vojno pa je v celoti prevzel vodenje bolnišnice.

Njegova poklicna kariera v Trbovljah je bila leta 1944 prekinjena zaradi pridružitve partizanom. V tem času je bil organizator partizanskih bolnišnic v Savinjski dolini. Po koncu vojne in po osvoboditvi je spet prevzel vodenje trboveljske bolnišnice, tudi kirurškega oddelka, saj je med tem vpisal specializacijo iz kirurgije, ki jo je opravil leta 1950. Tako je bil od leta 1945 pa vse do svoje smrti ravnatelj bolnišnice in predstojnik kirurškega oddelka, leta 1961 pa je postal primarij Splošne bolnišnice Trbovlje. Kot zapiše Roman Rozina: »V času Krasnikovega vodenja je bolnišnica dobila sodobno organizacijsko podobo: ločili so otroke in odrasle bolnike, vzpostavili so interni, kirurški in ginekološko porodni oddelek, ustanovljeni sta bili transfuzijska postaja in rentgenski oddelek.« Bolnišnici pa je zagotovil tudi širitev oz. dodatni prostor v novo zgrajeni otroški bolnišnici in prizidku, kjer so locirali specialistične ambulante.

R. Rozina: Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi: RCR, 2006
Wikipedija: http://sl.wikipedia.org/wiki/Virgil_Krasnik

Avtor/-ica gesla: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Datum prvega vnosa: 6. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 4. 6. 2020
Prijavi napako