Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KRALJIČ, Vinko

KRALJIČ Vinko
Foto: Dr. Vinko Kraljič. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik

Foto galerija

Rojen:
12. januar 1934, Vizore (občina Vojnik)
Občina:
Leksikon:

Dr. Vinko Kraljič je končal nižjo gimnazijo v Slovenj Gradcu (1944), klasično gimnazijo v Mariboru ter se nato 17. julija 1954 vpisal na bogoslovje v Ljubljani. Istočasno je bil vpoklican na služenje vojaškega roka v Sremski Mitrovici (kazenski polk). V duhovnika je bil posvečen v Mariboru, novo mašo je imel 10. julija 1960 v Novi Cerkvi.

Prvo kaplansko mesto je opravljal v Slovenj Gradcu, leta 1965 je postal kaplan v Mariboru in nato v župniji sv. Danijela v Celju. Šest let je študiral v Rimu, prejemal je štipendijo za študij cerkvene glasbe na papeškem inštitutu pri Sloveniki, poglabljal je pokoncilsko teologijo, pridobil licenco in doktoriral na papeški univerzi sv. Dominika Angelicum. Od 1976 je 37 let služboval v Ilbenstadtu v Nemčiji, kjer je skrbel za več skupin: kolpingersko, matere in žene, mlade družine, za starejše, ministrante, otroško-mladinski pevski zbor, dekliško pevsko skupino in fantovsko štiriglasno skupino. V cerkvi so peli nemško, latinsko in slovensko. Skrbel je za otroški vrtec s 100 otroki, ki ga je dvakrat obnovil, obnovil je tudi baziliko. V Ilbenstadtu se je izkazal tudi kot skladatelj. Pripravil je veliko pesmi in jih pošiljal tudi Mešanemu cerkvenemu pevskemu zboru Nova Cerkev in Črešnjice. Njegovo delo v Nemčiji je bilo cenjeno, kardinal Lehmann iz Mainza mu je podaril naslov »duhovni svetnik«. Zdaj je župnik v Črešnjicah in na Svetini.

Je velik podpornik in donator pri ohranjanju kulturne dediščine. Številni sakralni objekti so bili obnovljeni po njegovi zaslugi: v Novi Cerkvi, Črešnjicah, na Svetini in v Podgorju pod Čerinom. Pomagal je še misijonu p. Huga Delčnjaka in pri postavitvi spomenika Štefanu Kušerju. Je organizator Kušarjevega dneva in podpornik Slomškovih pohodov ter ljubitelj in ustvarjalec glasbe in zborovskega petja.

Zlati vojniški grb je prejel leta 2017 za duhovno vodenje in delo v župniji Črešnjice in v drugih župnijah, za ohranjanje kulturne dediščine, delo na glasbenem področju ter vsestransko pomoč ljudem v stiski.

Nagrade in priznanje (izbor):

  • zlati vojniški grb, 2017
  • srebrni grb Občine Štore, 2020

S. Jakop: Okrogli jubilej dr. Vinka Kraljiča, v: Ogledalo, 2014, št. 98, str. 63
L. Sreš: Biti duhovnik je bila moja želja, v: Ogledalo, 2017, št. 117, str. 22–23
S. Stagoj: Dr. Vinko Kraljič, v: Ogledalo, 2006, št. 53, str. 12–14
Ustni vir: dr. Vinko Kraljič (junij 2019)
Arhiv Občine Vojnik

Avtor/-ica gesla: Lea Sreš, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 14. 11. 2019 | Zadnja sprememba: 23. 8. 2023
Lea Sreš. KRALJIČ, Vinko. (1934-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kraljic-vinko/
Prijavi napako