Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOŽLIN, Ignacij (Ignac, stric Nac)

KOŽLIN Ignacij (Ignac, stric Nac)
Foto: Arhiv Henrika Brodnjaka

Foto galerija

Rojen:
10. julij 1878, Biljana
Umrl:
17. april 1955, Ljubljana (pokopan v Biljani)
Poklici in dejavnosti:
Leksikon:

Rodil se je materi Marijani Korenjak in očetu Jožefu. Družina je bila glasbeno nadarjena in narodno zavedna. Dva brata sta študirala na koprskem učiteljišču, žal pa sta mlada umrla. Tudi Ignacij je obiskoval koprsko učiteljišče, vendar je zaradi slabega zdravja po opravljenem drugem letniku prekinil študij in se posvetil glasbi.
Prve glasbene učne ure mu je nudil starejši brat Mihael, ki je orglal v Biljani in komponiral cerkvene pesmi. Devetleten Ignacij je orglal v cerkvi, dvanajstleten pa že izvajal Clementijeve sonate. Njegovo nadarjenost je opazila plemiška družina Baguer in mu omogočila učenje pri svoji guvernanti. Igral je skoraj vse inštrumente, najbolje pa klavir. V času šolanja se je preživljal z igranjem na klavir pri spremljavi nemih filmov. 1901 leta je kot privatist zaključil orglarsko šolo v Ljubljani.

Njegova poklicna pot se je pričela v Rojanu pri Trstu, kjer je vodil mešani pevski zbor. Kasneje je postal organist v Komnu.
V rojstni kraj se je vrnil leta 1911 in ustanovil godbo na lok (godalni orkester). Tu je vodil še mešani pevski zbor in godbo na pihala. Z mlajšim bratom Izidorjem imata velike zasluge za razvoj slovenske kulturne tradicije v Brdih. Leta 1875 je bila v Biljani ustanovljena Narodna čitalnica, prva v Brdih, kasneje je nastalo še pevsko društvo Lipa. Tu sta prirejala spevoigre, operete in veselice.
Ker je bil simpatizer jugoslovanstva je bil večkrat zaprt in pregnan.
Po prvi svetovni vojni je postal organist v Planini pri Postojni. Leta 1921 se je ponovno vrnil v rojstni kraj, kjer je obnovil biljanski orkester in ustanovil mešani pevski zbor.

Tudi v poznih letih je stric Nac, tako so ga klicali v Brdih, živel za glasbo in jo je hodil poučevat v Kozano.

Pokopan je v rojstnem kraju.

Primorski slovenski biografski leksikon: 8. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1982, str. 165.
Jelerčič, I. Pevsko izročilo Primorske: slovenska zborovska pesem na Primorskem do druge svetovne vojne. Trst: Založništvo tržaškega tiska, 1980.
Ustni vir: Boleslav Simoniti, 2013, pranečak.

Avtor/-ica gesla: Sandra Simoniti, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Datum prvega vnosa: 7. 1. 2014 | Zadnja sprememba: 7. 1. 2014
Sandra Simoniti. KOŽLIN, Ignacij (Ignac, stric Nac). (1878-1955). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kozlin-ignacij-ignac-stric-nac/
Prijavi napako