Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOSMAČ, Nina

- foto: arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojena:
29. oktober 1974, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Že s štirimi leti je s staršema odšla v Brazilijo. Od takrat dalje je nenehno potovala in živela v različnih državah. Najbolj so jo zaznamovala mesta Rim, San Remo, Miami, New York, Madrid, Granada, Barcelona, Almuñecar, Cartagena de Indias v Kolumbiji, Nica, Pariz, Monte Carlo, Cortina d´Ampezzo. Kot najstnica se je šolala v Švici in živela v dveh tamkajšnjih internatih. Fakulteto in magisterij za vodenje športnih objektov je končala v Španiji, kjer je pod psevdonimom izšlo nekaj njenih tekstov. Tam je preživela največ let, zato najlažje ustvarja v španskem jeziku. Nenehne selitve so vplivale na izoblikovanje njene identitete v dobrem in slabem. Pravi, da je njen dom povsod, a nikjer ni doma. Leta 2017 se je vrnila v Slovenijo, kjer živi med Bledom in Ljubljano.

V okviru Medgeneracijskega centra Bled in Ljudske univerze v Radovljici pod njenim mentorstvom delujejo literarno-zgodovinski krožek in delavnice kreativnega pisanja.

Je vnukinja velikana pisane besede Cirila Kosmača, ki jo je zaznamoval kot človek in naučil spoštovati tišino. Dedka se spominja kot izjemno dobrosrčnega in hkrati pametnega moža. Z njim preživeto zgodnje otroštvo je bilo lepo in mirno. Ona je njega klicala oka, on njo čečica.

Utvare, 2019
Razlito črnilo, 2020 (mentorica)

Kosmač, N. Podatki za predstavitev domoznanskih avtorjev. (tipkopis), 2021.
Lucu, T. Normalna oseba z nenormalnim, nomadskim življenjem. Zvezde so rojene, Lady, 7. avg. 2019, št. 32, str. 62-63.
Žagar, N. Nina Kosmač, vnukinja Cirila Kosmača: imam se za otroka tretje kulture. (citirano 14. 6. 2021). Dostopno na naslovu: https://www.student.si/izpostavljeno/nina-kosmac-vnukinja-cirila-kosmaca-imam-se-za-otroka-tretje-kulture/?cn-reloaded=1.

Avtor/-ica gesla: Damjan Mulej, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica
Datum prvega vnosa: 22. 6. 2021 | Zadnja sprememba: 22. 6. 2021

Mulej, D. Kosmač, Nina (1974-). Obrazi slovenskih pokrajin. Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica, 2021. (citirano 15. 6. 2021). Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kosmac-nina/

Prijavi napako