Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOŠIR, Uroš

KOŠIR Uroš
KOŠIR Uroš - Foto: arhiv Uroša Koširja

Foto galerija

Rojen:
26. oktober 1987, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Dr. Uroš Košir je med letoma 2002 in 2006 obiskoval Gimnazijo Jesenice. Leta 2011 je diplomiral na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Naslov diplomske naloge je bil Rombon: arheologija visokogorskega bojišča soške fronte 1915-1917. Na istem oddelku je leta 2017 zagovarjal tudi doktorsko disertacijo z naslovom Arheologija soške fronte. Po izobrazbi je doktor arheoloških znanosti, obenem si je prislužil tudi strokovna naziva konservator in kustos. Opravlja poklic arheologa.

Svojo poklicno pot je začel na Centru za preventivno arheologijo, ki je del Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Center za preventivno arheologijo vodi in izvaja predhodne arheološke raziskave na območju državnih prostorskih aktov, območju sproščanja stavbnih zemljišč znotraj naselij in spomenikov v državni in zasebni lasti. Posebno pozornost posveča tudi metodološkemu in infrastrukturnemu razvoju arheoloških raziskav ter poizkopavalnim postopkom. Od leta 2016 dalje je zaposlen pri zasebnem arheološkem podjetju Avgusta iz Idrije. Podjetje Avgusta je bilo ustanovljeno leta 2007 in se ukvarja z raziskavami s področja arheologije in tudi drugimi s kulturno dediščino povezanimi storitvami. Arheološke raziskave izvajajo na področju celotne Slovenije, tako za fizične kot tudi pravne osebe.   Prav tako je zaposlen tudi na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Dr. Uroš Košir se prvenstveno ukvarja z arheologijo modernih konfliktov, posebno z arheologijo prve in druge svetovne vojne. Preučuje predvsem pokrajine konfliktov in materialno kulturo ter osebne zgodovine udeležencev obeh svetovnih vojn. Ukvarja se tudi z arheološkimi raziskavami prikritih grobišč. Njegova bibliografija v COBISS-u obsega preko 90 enot.

Rediscovering the Great War: archaeology and enduring legacies on the Soča and Eastern Fronts, 2019 (sourednik)
Nemoč laži: poročilo 4 Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč 2011-2018,  2019 (redaktor arheoloških poročil)

Za svoje delo je prejel nagrado “Odlični v znanosti 2019” za souredništvo knjige Rediscovering the Great War: archaeology and enduring legacies on the Soča and Eastern Fronts.

Kovačič P., S. Arheolog Uroš Košir bo raziskal območje Vršiča. Zgorjesav’c, 2020, let. 19, št. 11, str. 8-9.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 25. 5. 2021 | Zadnja sprememba: 25. 5. 2021
Nina Jamar. KOŠIR, Uroš. (1987-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 9. 2021) Dostopna na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kosir-uros/
Prijavi napako