Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOŠIR, Tatjana

KOŠIR Tatjana
Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Foto galerija

Rojena:
9. avgust 1938, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Na odrske deske je stopila približno tisoč dvesto krat. K temu je potrebno prišteti še stotine priložnostnih nastopov, ki jih ni nikoli beležila. Njen mož je bil Franc Košir, trobentač in pevec pri Ansamblu bratov Avsenik.  Njene interpretacije segajo od vlog v otroških igrah, do komedijantsko razveseljenih interpretacij in pretresljivih usod. Ob tem se je nabralo veliko spominov na vse tiste, s katerimi se je srečevala na odru (soigralci, režiserji, koreografi, kostumografi). Tatjana Košir je gledališko zagnanost in veselje do igranja prenesla tudi na svoje otroke in vnuke. V intervjuju z Alenko Bole Vrabec je omenila nekaj dram in komedij, v katerih je še posebej rada igrala: Ljubezni Georgea Washingtona, Ionescovi Stoli, Kmeclov Intervju, Linhartov Ta veseli dan ali Matiček se ženi, Naši ljubi otroci, Cvetje hvaležno odklanjamo, Ščuke pa ni, Boter Andraž (tukaj je igrala skupaj z možem), Mary Mary, Dnevnik Ane Frank, Globoko so korenine, Ognjeni vihar, Hamlet (igrala je Ofelijo). Zadnja leta sodeluje tudi v Igralski skupini viteza Gašperja Lambergerja.

Za svoje delo je bila večkrat nagrajena: Čufarjeva plaketa (1980), Severjeva nagrada (1984), Prešernova nagrada za Gorenjsko (1984), Linhartova plaketa (1990), Plaketa za področje kulture Občine Jesenice (2001).

A. M. Gledališče zahteva trdo delo. Gorenjski glas, 1995, št. 99, str. 15.
Nikolaj, A. Ženska je — ženska: 40-letnica umetniškega delovanja Tatjane Košir. Jesenice: Gledališče Toneta Čufarja, [1997].
Kocjančič, V. Igralka je — igralka. Gorenjski glas, 1997, št. 8, str. 20.
Felc, V. Čufarjevi jubilanti. Delo, 2000, št. 266, str. 7.
Opalo ima vsakdo rad: gledališki list. Jesenice: Gledališče Toneta Čufarja, 2000.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 19. 7. 2012 | Zadnja sprememba: 29. 2. 2020
Prijavi napako