Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KONCILJA, Brane

Brane Koncilja - Foto: Igor Vidmar

Foto galerija

Rojen:
18. april 1961, Novo mesto
Umrl:
13. februar 2018, Novo mesto (pok. Vavta vas)
Variante imen:
Branko Koncilja
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Obiskoval je osnovno šolo v Vavti vasi, nato poklicno elektrotehnično šolo v Ljubljani. Po kratki zaposlitvi v lesni tovarni Novoles v Straži se je vpisal na študij filozofije in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študija ni dokončal. Bil je ulični prodajalec revij Tribuna in Mladina ter gozdni delavec.

Vodil je dve pank zasedbi, Free 48 in Frakcijo FM. V Mladinskem domu v Rumanji vasi je v osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja s pomočjo drugih glasbenikov, med njimi tudi Borisa Petkoviča, prirejal pank in rock koncerte zasedb, kot so Bacili, Mama Dolores, Indust Bag, Polska malca in Majke.

Ustvarjal je pamflete, fanzine in mikro časopis Anti songs, ki ga je delil po Novem mestu, Krškem, Brežicah, Metliki, Črnomlju, ga lepil na oglasne deske in stebre cestnih svetilk ter razpošiljal po pošti. Bil je družbeno angažiran, svoja stališča pa je izražal z različnimi parolami (No gods no masters, Smrt fašizmu & imperializmu, svoboda narodu). Velja za ključnega snovalca subkulturne scene na Dolenjskem.

Branko Koncilja in Štefan Koncilja: Dolina žeje, pank zgodba v Občini Straža, 2019
Osebna bibliografija

Koncilja, B. in Koncilja, Š.: Dolina žeje, pank zgodba v Občini Straža. Straža, Kulturno umetniško društvo, 2019, podatki na ovoju knjige.
Kren, R. Za vse energije, ki so bile in še bodo: s karjolo na vajo, s traktorjem na špil ali kako je pank razsajal po Dolenjski. Rast: revija za literaturo, kulturo in družbena vprašanja, avgust 2018, let. 29, št. 2, str. 38-46.
Bašin, I. “No Gods No Masters”. (citirano 15. 2. 2021). Dostopno na naslovu: http://www.sigic.si/-no-gods-no-masters-.html.
Brecelj, M. Abies alba Brane. (citirano 15. 2. 2021). Dostopno na naslovu: https://www.mladina.si/184218/abies-alba-brane/?utm_content=buffere09b5&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer.

Avtor/-ica gesla: Anja Rebolj, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Datum prvega vnosa: 17. 2. 2021 | Zadnja sprememba: 17. 2. 2021
Anja Rebolj. KONCILJA, Brane. (1961-2018). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 9. 2021) Dostopna na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/koncilja-brane/
Prijavi napako