Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOMAC, Biserka

KOMAC Biserka
Foto: Osebni arhiv

Foto galerija

Rojena:
27. maj 1949, Ljubljana, Slovenija
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Akademska oblikovalka vizualnih komunikacij se je svojih prvih likovnih prijemov in risanja portretov naučila že v osnovni šoli pri akademskem slikarju Milanu Batisti. Šolanje je nato nadaljevala na gimnaziji v Ljubljani, kjer je veliko slikarskih znanj pridobila pri akademskem slikarju Igorju Plešku. V teh mladih gimnazijskih letih jo je prevzela tudi košarka. Bila je članica Košarkarskega kluba Triglav, kasneje še Olimpije in članica jugoslovanske državne reprezentance. Leta 1966 je bila izbrana za eno od sedemnajstih najbolj nadarjenih mladinskih jugoslovanskih košarkarskih »centrov«, kar ji je leta 1967 prineslo povabilo v žensko člansko jugoslovansko državno reprezentanco, obenem pa je bila tudi članica slovenske (takrat republiške) reprezentance. Po gimnaziji je najprej študirala arhitekturo. Ker jo je prehitelo materinstvo, študija ni končala. Po nekaj letnem premoru se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani in pri štiridesetih diplomirala iz grafičnega oblikovanja pri prof. Ranku Novaku in prof. Miljenku Liculu. Slikanja se je učila pri doc. akad. slikarju Emeriku Bernardu, kiparstva pa pri prof. Luju Vodopivcu.

V začetku sedemdesetih je risala modne kreacije, ki jih je objavljala v reviji Mladina in v nekdanji jugoslovanski reviji Svijet. Kljub temu, da je zanje prejela kar nekaj nagrad in bila izbrana za Eurofashion v Amsterdamu, ni nikoli želela delati za kakšno znano modno hišo. Poklicno je delovala na področju grafičnega oblikovanja. Delala je v Iskri, Jelovici, ateljeju B&M v Lancovem, nazadnje pa tudi v svojem lastnem oblikovalskem studiu, kjer je največ oblikovala za Živila, Merkur, Pošto Slovenije, Radio Kranj, JEM Jesenice,… Oblikovala je številne panoje, plakate, knjige, koledarje, kataloge… Ilustrirala, oblikovala in opremila je prevoda knjig perzijskega pesnika Rumija – Skrivna glasba in Poljub želim si tvoj ter zbirko knjig Biseri. Oblikovala je tudi kataloge za Gorenjski muzej v Kranju, ovitke za nosilce zvoka, monografijo Bogdan GROM – oprema sakralnih objektov v ZDA, monografijo KUD-a UKC in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher: Ars medici (2009), fotografsko je opremila knjigo prof. dr. Zvonke Zupanič Slavec: Bolnišnica Golnik – Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo (2008).

Vzporedno je ves čas slikala. Intenzivneje pa se s slikarstvom, svojo mladostno ljubeznijo, ukvarja od leta 2000, ko je začela svoja dela tudi razstavljati. Ustvarja v tehniki olja, pastela, svinčnika, tempere, najraje pa dela v tehniki akrila in akvarela. »Njena slikarska vizija izhaja iz konkretnih motivov, kot so portret, tihožitje, krajina. Vselej pa jo vizualizira s pomočjo tehnike rastriranja, ki njena dela zaznamuje s svojstvenostjo in prepoznavnostjo. Drobni rastri se kot živa snovna navzočnost ugnezdijo na slikovne površine in se kot zastori iz teksturno naglašenega sistema nitk spustijo čez slikovni oder .« ( cit.: Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna kritičarka – Katalog Umetniki za Karitas, Sinji vrh, avgust 2006). Odkrila je tudi svojo tehniko slikanja na nerazvit fotografski papir, od katerega je odvisno, kako bo slika živela svoje življenje, kajti svetloba nenehno spreminja njihovo podobo. Rada fotografira in se s fotografijo poigra tudi grafično, tako da klasično fotografijo vodi skozi proces računalniške obdelave.

Imela je preko dvajset samostojnih slikarskih razstav in veliko skupinskih razstav doma in v tujini. Udeležila se je več likovnih delavnic, ex temporov in številnih likovnih kolonij (Savudrija, Veli Lošinj, Sinji vrh, Vrbovec, Rešetari, Primošten…).Vsako leto sodeluje s svojimi slikami na tradicionalni mednarodni skupinski razstavi More, ljudi, obala v Šibeniku. Več let zapored je bila povabljena k sodelovanju na mednarodnem festivalu umetniških zastav v Zagrebu (Medjunarodni ulični festival Cest in d’Best na CrOz-u) in v Melbournu Avstralija, kjer je gostovala razstava leta 2011. Na povabilo Barbe in Nika Štemberger-Zupan je sodelovala na dveh mednarodnih simpozijih keramike V-oglje s poslikavami krožnikov in keramičnih izdelkov drugih umetnikov – keramikov. Nekaj njenih izdelkov hrani muzej keramike v Šenčurju.

Ena njenih odmevnih samostojnih razstav je bila razstava v galeriji Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju. Imela je tudi že nekaj samostojnih fotografskih razstav in sodelovala na številnih domačih in mednarodnih skupinskih razstavah in natečajih. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Likovnega društva Kranj, od leta 2005 likovne skupine KUD-a Kliničnega centra Ljubljana, od leta 2006 Foto kluba Janez Puhar Kranj.

Živi in ustvarja v Kranju.

Prejela je več priznanj s področja mode, več nagrad in priznaj z likovnega področja in nekaj fotografskih priznanj. Leta 2007 tudi zlato medaljo fotografskega društva Janez Puhar Kranj.

Katalog Ogledalo starega Kranja, razstava fotografij, Kranj, december 2007 – januar 2008
Anamarija Stibilj Šajn: Spremna beseda v katalogu Umetniki za Karitas, Sinji vrh, avgust 2006
Igor Kavčič: Na ogled dela Biserke Komac, Kranjčanka, februar 2005, str. 36
Igor Kavčič: Slikarstvo, moj poklic iz vesolja, Kranjčanka, marec 2005, str. 34
Alenka Brun: Skodelica z dušo, Kranjčanka, marec 2005, str. 34
Petra Vencelj: Slike Biserke Komac, Likovni svet, marec 2005, str. 37-38
Biserka Komac: Katalog ob razstavi, Kranj, 2003

Avtor/-ica gesla: Vesna Muravec, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 24. 11. 2014 | Zadnja sprememba: 8. 6. 2020
Vesna Muravec. KOMAC, Biserka. (1949-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/komac-biserka/
Prijavi napako