Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KOLAR, Patrik

Portret Patrika Kolarja
Fototeka KOK - Patrik Kolar

Foto galerija

Rojen:
16. november 1967, Slovenj Gradec, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Osnovno in srednjo šolo (SŠTNPU) je obiskoval na Ravnah na Koroškem v letih 1974–1986. Po srednji šoli je študiral kemijo na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo (zdaj Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo) Univerze v Ljubljani in diplomiral decembra 1990. Kmalu po študiju se je zaposlil na Katedri za kemijo iste fakultete – najprej kot mladi raziskovalec in nato kot asistent. Leta 1992 je magistriral, leta 1995 pa doktoriral iz sintezne organske kemije pod mentorstvom akademika prof. dr. Mihe Tišlerja in za disertacijo prejel Krkino nagrado. Dve leti kasneje je bil izvoljen v naziv docenta za področje organske kemije. Raziskovalno se je ukvarjal predvsem s sintezno organsko kemijo, zlasti je preučeval uporabo naravnih (proteinogenih) kot tudi neproteinogenih aminokislin kot gradnikov za sintezo različnih heterocikličnih spojin s potencialnim biološkim učinkom. V letih 1997–1998 se je kot štipendist Fundacije Alexandra von Humboldta podoktorsko usposabljal na Institutu za organsko kemijo Univerze v Karlsruheju v ZR Nemčiji, kjer se je ukvarjal s problematiko asimetrične sinteze analogov različnih naravnih spojin. Po desetih letih akademskega raziskovalnega dela je bil februarja 2000 imenovan za svetovalca za raziskovalno področje na takrat novoustanovljenem Slovenskem gospodarskem in raziskovalnem združenju v Bruslju. Julija 2004 se je zaposlil na Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport ter bil oktobra istega leta kot prvi sekretar – svetovalec za raziskave – napoten na delo v Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju. Leta 2007 se je zaposlil pri Evropski komisiji, najprej kot vodja enote za genomiko in sistemsko biologijo, nato kot vodja enote za osebno medicino na Direktoratu za raziskave s področja zdravja pri Generalnem direktoratu za raziskave in inovacije. Od 1. aprila 2013 vodi enoto za raziskave na področju zdravja in varne prehrane.

Znanstvena bibliografija dr. Patrika Kolarja obsega izvirne in pregledne znanstvenih člankov s področja organske sintezne kemije in aplikacij molekularnih znanosti na področju zdravja, povezanih z delom pri Evropski komisiji. Objavil je tudi kar precej poljudnoznanstvenih člankov z različnih področij kemije (največ v reviji Proteus) in nekaj člankov o evropski znanstveno-raziskovalni politiki (priloga Znanost/Delo, časnik Finance, revija Glas gospodarstva). Nekaj v tisku objavljenih prispevkov se nanaša tudi na tematiko stare kartografije in literature (prispevki v revijah Odsevanja, Mentor in Primorska srečanja).

 

Za svoje članke v reviji Proteus je leta 1987 prejel nagrado Kavčičevega sklada Prirodoslovnega društva Slovenije.

  • Osebni podatki.
  • 120 Voranc : — in teče življenje pod Goro — . Ravne na Koroškem, 2013, str. 74-75.
Avtor/-ica gesla: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Datum prvega vnosa: 13. 1. 2020 | Zadnja sprememba: 5. 7. 2022
Simona Šuler Pandev. KOLAR, Patrik. (1967-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kolar-patrik/
Prijavi napako