Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KNEZ, Rihard

KNEZ Rihard
Foto: Občina Piran (www.piran.si)

Foto galerija

Rojen:
14. november 1929, Strunjan
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rihard, za prijatelje Rikardo, se je rodil leta 1929 v Strunjanu. Najmlajši od štirih sinov se je želel izšolati za krojača, a je na željo svojega očeta Matije prevzel vodenje kmetije v Strunjanu.
Njegovo življenje so v rani mladosti zaznamovale takratne družbeno-politične razmere. V času italijanske okupacije je štiri leta obiskoval italijansko osnovno šolo. Pravi, da je bilo to zanj težko obdobje fašizma, ko se je hotelo izbrisati slovenski jezik. Ker je moral peti fašistične pesmi, je to še poglobilo njegovo narodno zavest.

Kot zaveden Slovenec svojo pripadnost izraža tudi z umetnostjo in poezijo. Riše naravne strunjanske lepote, njegov slikarski opus je zanimiv in bogat, misli pa posveča domači zemlji in kraju, domovini, njenim ljudem, tradiciji in vsakodnevnim dogodkom. Leta 2010 je izdal prvo pesniško zbirko v istrskem narečju z naslovom Življenje, ki jo je kasneje dopolnil.
Delavnost, vestnost in marljivost so lastnosti, ki ga odlikujejo tudi pri delu na kmetiji. Njegove kakije, fige, artičoke, marmelade in domači kruh poznajo številni obiskovalci piranske občine.
Več kot 20 let je bil izjemno aktiven član v občinskih odborih za kmetijstvo, s čimer je soustvarjal kmetijsko politiko v Občini Piran. S svojim znanjem in poznavanjem razmer na terenu je prispeval k ohranjanju kmetijskih površin in pripomogel k trajnostnemu razvoju podeželja.

Deloval je v različnih občinskih društvih in organizacijah, tudi Društvu istrskega prijateljstva HISTRIA Piran in Združenju borcev za vrednote NOB Občine Piran. Je človek širokega srca in poguma, ki v slabem vidi dobro, ki je v siromaštvu živel bogato, ki ga poplava zavisti ni oropala nesebičnosti, ki je v sovraštvu zmogel ljubezen. Borec za svobodo in resnico, kar izhaja tudi iz obrazložitve priznanj, ki so mu jih podelile številne organizacije.

Leta 2016 je prejel priznanje zlati grb Občine Piran, ker si vse življenje prizadeva za razvoj in ohranjanje bogate naravne in kulturne dediščine, s čimer prispeva k prepoznavnosti Strunjana in piranske občine tako doma kot v tujini.

Vir: Občina Piran, Obrazložitev priznanja zlati grb

2016 zlati grb Občine Piran

Letošnji dobitnik Zlatega grba Občine Piran je Rihard Knez. Občina Piran (online). 2016. (citirano 22. 10. 2016).Dostopno na:http://www.piran.si/index.php?page=news&item=142&id=6655

Avtor/-ica gesla: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Datum prvega vnosa: 5. 12. 2017 | Zadnja sprememba: 12. 5. 2020
Karmen Kodarin. KNEZ, Rihard. (1929-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 2. 10. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/knez-rihard/
Prijavi napako