Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KLINAR, Tomaž

KLINAR Tomaz - Foto: Arhiv Tomaža Klinarja

Foto galerija

Rojen:
21. marec 1971, Kranj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Stanuje na Hrušici pri Jesenicah. Po končani gimnaziji, ki jo je obiskoval na Jesenicah je zaključil tudi visokošolski študij na Fakulteti za upravo. Opravljeno ima tudi specializacijo iz obramboslovja na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Od leta 1992 dalje je častnik Slovenske vojske in ima čin podpolkovnik. Visokošolski program na Fakulteti za upravo je zaključil z delom Organizacija vojaških enot glede na zahteve NATA, naslov njegovega specialističnega dela iz obramboslovja na Fakulteti za družbene vede pa je Primerjava organiziranosti in nalog oboroženih sil Avstrije in Slovenije.  Že kot dvajsetletni fant je v času agresije nad Slovenijo leta 1991 prebegnil iz JLA in se priključil Teritorialni obrambi Republike Slovenije in za to dejanje prejel spominski znak Zvest Sloveniji 1991.

Poleg poklicnega delovanja v Slovenski vojski pa je Tomaž Klinar pisec številnih strokovnih člankov o gojenju pasemskih malih živali ter priročnikov za ocenjevanje pasemskih kuncev. Leta 2012 je bila izdana tudi njegova strokovna monografija  z naslovom Pasemski kunci. Strokovna monografija je namenjena gojiteljem in ljubiteljem domačih kuncev. V njej so opisane pasme domačih kuncev v Sloveniji in drugih evropskih državah. Navedene so tudi vrste in oblike razstav, predstavljene so posebnosti ocenjevanja ter postopek selekcije razstavnih in razplodnih živali. Opisane so posebnosti in načini prehranjevanja kuncev, njihov razmnoževalni ritem, načini in pogoji gojenja, najpogostejše bolezni in preventivni ukrepi za njihovo preprečevanje. Tomaž Klinar je član Društva rejcev malih živali Jesenice, sodnik ocenjevalec pasemskih kuncev, vodja sodnikov ocenjevalcev pasemskih kuncev pri Slovenski zvezi društev gojiteljev pasemskih malih živali (SZDGPMŽ) ter urednik revije Gojitelj. Za svoje delo na področju gojenja in ocenjevanja pasemskih živali je Tomaž Klinar prejel plaketo Antona Lehrmana, najvišje priznanje SZDGPMŽ.

Tomaž Klinar se ukvarja tudi s pisanjem proze in poezije. Poezijo od leta 2018 dalje objavlja na Facebook strani Poezija iz naslonjača, leta 2019 pa je izšel njegov literarni prvenec Heroji nekega trenutka : V. P. 8164/20-4. Gre za avtobiografsko zgodbo o služenju vojaškega roka v zadnji generaciji Jugoslovanske ljudske armade v prelomnem letu 1991. Opisani so tudi dogodki ob razpadu naše bivše skupne države. Delo je zanimivo predvsem zato, ker takratne dogodke opisuje tako, kot jih je doživel mlad fant in ne gre samo za zgodovinsko opisovanje dogodkov. Takrat dvajsetletni Tomaž je bil prepričan, da po teh dogodkih ne bo imel več nobenih stikov z vojsko, kasneje pa postal častnik Slovenske vojske s činom podpolkovnik.

Rejska knjiga gojitelja kuncev (2000)
Pasemski kunci (2012)
Heroji nekega trenutka: V. P. 8164/20-4 (2019)

Za svoje delo na področju gojenja in ocenjevanja pasemskih živali je Tomaž Klinar prejel plaketo Antona Lehrmana, najvišje priznanje SZDGPMŽ.

Klinar, T. Društvo rejcev malih živali Jesenice: iz Podmežakle v širni svet. Jeseniški zbornik, 2019, št. 12, str. 296-315.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 18. 3. 2020 | Zadnja sprememba: 23. 6. 2020
Prijavi napako