Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KIRALY-MOSS, Suzanne

- Vir: arhiv Suzanne Kiraly Moss

Foto galerija

Rojena:
21. september 1937, Chicago, ZDA
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Povezane osebe:
Občina:
Leksikon:

Maturirala je na srednji tehniški šoli v Texasu. Dve leti je nato študirala angleščino in sociologijo na univerzi Northwestern University v Illinoisu. Ker pa jo je privlačilo slikarstvo, je hkrati obiskovala še večerni tečaj risanja. Pot jo je zanesla v New York, kjer se je vpisala v večerno umetniško šolo The Art Student’s League of New York. Nato pa se je odločila, da se odpravi v Evropo. S prijateljico balerino in z nekaj privarčevanega denarja je s tovorno ladjo 1962 prispela v Amsterdam, po nekaj mesecih odpotovala v Köln, kjer je preživela nadaljnjih nekaj mesecev in se učila nemški jezik. Opravila je sprejemne izpite na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju, vendar je bil študij tam za njo zelo drag. Zaslužek je našla kot strojepiska v Mednarodni agenciji za atomsko energijo, kjer je tipkala vsak večer in ob vikendih, polni delovni čas, medtem ko je podnevi študirala. S privarčevanim denarjem se je odločila, da si poišče mesto, kjer bi bilo življenje cenejše. Odločila se je za Zagreb. Sprejeli so jo na Akademijo za likovno umetnost, v skupino profesorja Ljuba Ivančića, nato je nadaljevala pri Vijekoslavu Paraću, pri Krstu Hegedušiću in Ferdinandu Kulmerju ter pri drugih znanih profesorjih. V tem času je spoznala svojega bodočega moža, Lendavčana Ferenca Királya, akademskega kiparja. Tudi v Zagrebu si je morala ob študiju poiskati zaposlitev. Preživljala se je s poučevanjem jezika, pazila na otroke Američanov in še kaj. Ker je zbolela za tuberkulozo, se je vrnila na Dunaj, kjer je ozdravela in tam nadaljevala študij. Leta 1967 je diplomirala, a ne iz slikarstva, ampak iz restavratorstva, saj je s to izobrazbo lažje dobila zaposlitev. Z možem sta krajši čas živela v ZDA, nakar sta se vrnila v Lendavo.  Leta 1986 je na dunajski Akademiji za likovno umetnost magistrirala iz konservatorstva in restavratorstva umetniških slik. Od takrat živi in ustvarja v Lendavi.

Razen slikanja in risanja s tušem piše pesmi in je strastna zbiralka majhnih zvoncev ter kamnin in mineralov. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije (DLUPP), sodelovala je na mnogih samostojnih in skupinskih domačih in tujih razstavah, za svoje delo je prejela več nagrad.

Leta 2007, ob avtoričini sedemdesetletnici, je izšla monografija o njenem življenju in delu, pri kateri je tudi sama sodelovala. V njej je objavljena podrobna bibliografija razstav in seznam nagrad do leta 2007. Knjiga je dostopna tudi na spletni strani Galerije-Muzeja Lendava pod zavihkom Publikacije.

Kiraly-Moss, S. in Berdič, M. Suzanne Kiraly-Moss: slikarka. Lendava: Galerija-Muzej, 2007. (slovensko, madžarsko in angleško)
Gabor, J. Dolga pot do doma v Lendavi. Pen: Vestnikov mesečnik, 1. dec. 2016, št. 11, str. 8–9.

Podatke je dopolnila avtorica.

Avtor/-ica gesla: Albert Halász, objavila: Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Datum prvega vnosa: 17. 8. 2023 | Zadnja sprememba: 17. 8. 2023
Albert Halász in objavila: Julijana Vöröš. KIRALY-MOSS, Suzanne. (1937-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kiraly-moss-suzanne/
Prijavi napako