Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KERŠTANJ, Primož

KERŠTANJ Primož
Foto: Alen Jerinić

Foto galerija

Rojen:
14. april 1970, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (prof. G. Mally) se je vpisal na Akademijo za glasbo, smer glasbena pedagogika in operna šola. Njegova pedagoška dejavnost je vezana na poučevanje solopetja, klavirja, nauka o glasbi, veliko tudi korepetira. Zelo priznan je bil tudi njegov vokalni trio Prima vista (Primož Kerštanj, Melita Jelen, Vida Mihelčič), ki se je ukvarjal z renesančno posvetno italijansko glasbo. Poučeval je na Glasbeni šoli Jesenice, trenutno pa poučuje na glasbenem centru Doremi na Bledu, kjer vodi tudi uspešen otroški pevski zbor. Na glasbenem centru Doremi skušajo glasbo približati tudi avtističnim otrokom. Veliko se ukvarja tudi z zborovodstvom in v zadnjem času je bil kot žirant valjen na zborovske revije doma in mednarodna tekmovanja v tujini (Linz 2015, Callela 2016). Julija 2018 bo član mednarodne žirije na Svetovnih zborovskih igrah v Južni Afriki.

Primož Kerštanj je bil je udeleženec svetovnega zborovskega simpozija v Sydneju in Minneapolisu in udeleženec vsakoletne akademije EUROPA CANTAT za mlade dirigente (Veszprem pri prof. Laszlu Heltayu, Vittoria pri prof. Petru Erdeiu in Nevers pri prof. Danu Olafu Stenlundu). Vodil je več zborov (Ženski pevski zbor Milko Škoberne, Komorni zbor Vox Carniolus Jesenice, Akademski pevski zbor France Prešeren iz Kranja, Dekliški zbor na Gimnaziji Kranj). Z zbori je prejel več domačih in mednarodnih nagrad.

Od leta 2011, od ustanovitve dalje, pa Primož Kerštanj vodi zbor Carmen manet, Evrovizijski zbor leta 2017 (Arena Riga, Latvija). Carmen manet v latinščini pomeni pesem ostane. To ime si je nadela skupina kranjskih gimnazijk, ki si želijo prepevati tudi potem, ko se poslovijo od gimnazijskih klopi. Za zbor Primož Kerštanj piše tudi glasbene priredbe. Poleg tega, da je zbor Carmen manet postal Evrovizijski zbor leta 2017, je prejel še mnogo drugih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Ženski pevski zbor Milko Škoberne (Jesenice): srebrna plaketa (Naši pesem, Maribor).
Komorni zbor Vox Carniolus (Jesenice): zlato priznanje na 1. regijskem tekmovanju (Škofja Loka, 2004).
APZ France Prešeren (Kranj): srebrni plaketi (Maribor, 2003, 2005), srebrni medalji na Choir Olympics (Bremen, 2004) v kategoriji gospel-spiritual in mešani zbori, prvo mesto (Veszprem, 2003), dve zlati medalji na festivalu (Olomoucu, 2005) v kategoriji gospel-spiritual (100 točk) in v kategoriji mešani zbori.
Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj: dvanajst osvojenih zlatih priznanj na domačih in tujih tekmovanjih ter priznanje za najboljšega zborovodjo v Rivi del Garda (2007) in Calleli (2013).
Carmen manet (Kranj):
Domača tekmovanja: zlato priznanje (regijsko tekmovanje odraslih pevskih zborov, 2011, Škofja Loka), srebrna plaketa (državno tekmovanje Naša pesem, 2012, Maribor), zlato priznanj z odliko, najboljši zbor tekmovanja in najboljša izvedba sodobne skladbe (regijsko tekmovanje odraslih pevskih zborov, Radovljica, 2013), zlato priznanje z odliko (regijsko tekmovanje odraslih pevskih zborov, Škofja Loka, 2015), zlata plaketa (državno tekmovanje Naša pesem, 2016), prvo mesto na regijskem tekmovanju, delitev glavne nagrade na državnem srečanju s sporedom Zvok je beseda, beseda je zvok (Sozvočenja, tekmovanje tematskih sporedov, Radovljica in Ljubljana, 2016).
Mednarodna tekmovanja: zlato priznanje in zmaga v kategoriji sakralna glasba in zlato priznanje v kategoriji ljudska pesem (In canto sul Garda, Riva del Garda, Italija, oktober 2011), zlato priznanje v kategoriji klasična glasba (Lipanjski zvuci, Petrinja, Hrvaška, junij 2012), prvo mesto in zlato priznanje v kategoriji jazz, pop, gospel (Guangzhou Open Competition, Guangzhou, Kitajska, november 2012), platinasto priznanje med ženskimi zbori, platinasto priznanje v kategoriji jazz, pop, gospel (I. mednarodno tekmovanje Xinghai, Gunagzhou, Kitajska, november 2012), prva nagrada in stopnja “excellent with distinction” v kategoriji ženskih zborov, velika nagrada mesta Montreux (Mednarodno tekmovanje mesta Montreux, Montreux, Švica, april 2014), zlato priznanje z najvišjim številom točk na tekmovanju (95%) in velika nagrada Tuhlja (Zlatna lipa Tuhlja, Tuhelj, Hrvaška, junij 2016), zlato priznanje (98,67% in Velika nagrada Tuhlja (Zlatna Lipa Tuhlja, Tuhelj, Hrvaška, junij 2017).

Lesjak, S. Pevke Carmen manet osvojile Evropo. Gorenjski glas, 2017, št. 59, str. 15.
Brun, A. Zvezde evropskega zborovskega petja. Gorenjski glas, 2017, št. 60, str. 1, 6.
Račič, B. Šest minut in slovenska pesem je “ostala”. Gorenjski glas, 2017, št. 172, str. 17.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 12. 4. 2018 | Zadnja sprememba: 28. 2. 2020
Nina Jamar. KERŠTANJ, Primož. (1970-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kerstanj-primoz/
Prijavi napako