Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KERŠMANC, Tomaž

KERŠMANC Tomaz
KERŠMANC Tomaz - Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
18. januar 1951, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Odraščal je v Kamniku, kjer je obiskoval osnovno šolo. Šolanje nadaljeval na srednji tehniški šoli strojne stroke na šolskem centru Iskra v Kranju. Po tem je študiral na Visoki ekonomsko-komercialni šoli v Mariboru z usmeritvijo marketing. Med ekonomskimi vedami, ki so se v tistem času poučevale, je to področje predstavljalo novost, marketinški prijemi pri prodaji pa so se že dlje časa uporabljali v tržno usmerjenih gospodarstvih. Kot štipendist Železarne Jesenice se zaposli na oddelku za raziskavo trga in diplomira leta 1974 z nalogo Raziskava trga in marketing za proizvode hladne valjarne. Leta 1980 prevzame vodenje ekspoziture Službe družbenega knjigovodstva na Jesenicah in se tako pobliže seznanja s podjetji in ustanovami v celotni občini Jesenice.

Tomaž Keršmanc je bil 14. aprila 1986 izvoljen za predsednika 12 članskega izvršnega sveta občine Jesenice. Občina Jesenice je takrat obsegala tudi današnji občini Kranjska Gora in Žirovnica. Problematika, s katero se je soočil izvršni svet v mandatu 1986 – 1990 je bila obsežna. Železarna je bila največji zaposlovalec in je ustvarila dve tretjini družbenega proizvoda občine, medtem ko so nekatera manjša podjetja razvojno in kadrovsko stagnirala. Takrat sta potekali tudi dve največji investiciji v jeseniški občini: Jeklarna 2 na Belškem polju in cestni predor Karavanke. Na Jesenicah so leta 1987 ugasnili plavži, zgrajena je bila Jeklarna 2. Gradnja predora Karavanke se je pričela 12. avgusta 1986, investitor pa je razpolagal le z idejno skico ceste iz predora mimo Jesenic. Mesto je bilo že takrat preobremenjeno s tranzitnim in lokalnim prometom, zato je občina s podporo javnosti zahtevala sočasno gradnjo predora in avtoceste. S pripravljalnimi deli za avtocesto se je kmalu pričelo, potrebno je bilo tesno sodelovanje izvršnega sveta in upravnih organov z investitorjem pri delih na platoju in na trasi avtoceste.

Leta 1991 prevzame vodenje igralnice v Kranjski Gori, ki jo je 20. decembra odprl HIT Nova Gorica. Po takratni zakonodaji je morala igralnica za igre na srečo izpolnjevati določene pogoje za delovanje v turističnih krajih in pridobiti tudi soglasje občine. Podjetje HIT je v tistem času z igralnico Park in z razvejano gostinsko ponudbo v Novi Gorici že nekaj časa privabljalo vse več italijanskih gostov. Ponudilo je sodelovanje, občina in turistični delavci v Kranjski Gori pa so z njim pridobili kredibilnega partnerja pri razvoju igralniškega turizma. Igralnica se v kratkem času izkaže za dobro naložbo, nenehno se izobražujejo novi zaposleni, igralnica se povečuje in v naslednjih letih oblikuje v prepoznan igralniško zabaviščni center. Sočasno tudi HIT izkazuje vse več zanimanja in s svojim vložkom v hotelsko in športno ponudbo bogati in dopolnjuje turistično ponudbo Kranjske Gore. V HITovem centru v Kranjski Gori je bil zaposlen do upokojitve, kjer je zadnja leta delal na področju marketinga igralnice.

Keršmanc, T.. RE: Občinska knjižnica Jesenice. (elektronska pošta). Sporočilo za: Občinsko knjižnico Jesenice. 27. 03. 2024 (citirano 5. 4. 2024). Osebno sporočilo.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 10. 4. 2024 | Zadnja sprememba: 10. 4. 2024
Nina Jamar. KERŠMANC, Tomaž. (1951-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kersmanc-tomaz/
Prijavi napako