Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KEKEC, Franc

KEKEC Franc
Foto: Osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
16. januar 1940, Bukovci
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je na kmetiji kot četrti otrok s tremi sestrami. Osnovno šolo je obiskoval v Markovcih, srednjo šolo pa končal na srednji Kmetijski šoli v Mariboru. Po maturi se je zaposlil kot kmetijski svetovalec na KZ Muretinci. Diplomiral je leta 1962 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer biologija in kemija.
Takoj po diplomi se je kot predmetni učitelj zaposlil na osnovni šoli v Gorišnici. Po desetih letih je spremenil delovno okolje in pričel delati na Osnovni šoli Hajdina, po dveh letih pa na Osnovni šoli Franca Osojnika na Ptuju.
Leta 1974 se je zaposlil kot trgovski potnik, kasneje kot komercialist v prodaji na šolskem oddelku za učila in šolsko opremo v Slovenijalesu Ljubljana. Na tem delovnem mestu je bil zaposlen 16 let. Z osamosvojitvijo Slovenije leta 1991 so nastale nove možnosti za vrnitev v šolstvo in tako je postal ravnatelj osnovne šole v Cirkulanah. V tem času je bila velika pridobitev prizidek k šoli, kar je omogočilo enoizmenski pouk in specialne učilnice, ter nova šola v Zavrču.

Ko je primestna četrt Markovci leta 1998 postala občina, je bil kot kandidat stranke SLS izvoljen za župana. Županoval je tri mandate in sicer do leta 2010. Upokojil se je leta 2001 in župansko funkcijo opravljal kot volonter.

Občina Markovci je v času njegovega županovanja pridobila dobro urejeno obrtno cono, kar je omogočilo nova delovna mesta in novi zagon gospodarstva v občini. Nove možnosti za razvoj športa in tudi druge razne kulturne prireditve je zagotovo prinesla večnamenska dvorana pri osnovni šoli. V večini vaseh so bili obnovljeni vaški gasilski domovi, kar je omogočilo razvoj vaških skupnostih. Ohranili ali obnovili so se kulturni spomeniki (cerkev, kapele, križi). Sodeloval je pri občinskem zborniku Iz korantove dežele, ki je izšel leta 2008, in pri izdaji pesniške zbirke Pesmi iz zapuščine avtorice Ljudmile Kafol, ki je izšla leta 2010 ob 200-letnici šolstva v Markovcih.

F. Kekec: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, april 2015 (hrani arhiv KIP).
M. Ozmec: Nihče mu jih ne bi prisodil …, Štajerski Tednik, št. 16 (26. 2. 2010), str. 24.

Avtor/-ica gesla: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 6. 10. 2015 | Zadnja sprememba: 3. 3. 2020
Taja Bračič. KEKEC, Franc. (1940-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 6. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kekec-franc/
Prijavi napako