Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KEGL, Josip

Vir: osebni arhiv R. Plohl

Foto galerija

Rojen:
28. marec 1870, Okoslavci
Umrl:
januar 1946, Markovci
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Že kot otrok je pokazal talent za glasbo. Skupaj s starejšimi muzikanti je igral harmoniko na vaških slavjih in porokah.  V Gradcu je služil vojaščino in igral v vojaškem orkestru. Tam se je naučil igrati na različne inštrumente in pričel komponirati svoje lastne skladbe ter mnoge priredbe. Leta 1886 je opravil še izpit za igranje orgel pri stolnem organistu Peregrinu Manichu v Mariboru.

Službena pot ga je nato leta 1894 vodila v Markovce, kjer sta si z ženo Angelo ustvarila dom in družino. Imela sta dvanajst otrok. Preživljal se je z delom kot organist v cerkvi sv. Marka niže Ptuja in kot vodja posojilnice za župnijo sv. Marka niže Ptuja, kjer je bil dvanajst let knjigovodja in blagajnik. Na njegovo pobudo je bila leta 1922 ustanovljena godba na pihala v Markovcih. Bil je tudi glasbenik, pevovodja, kapelnik in vodja tamburašev.

Napisal je devet partitur, nekaj izmed njih je danes na ogled v okviru etnološke zbirke v občinski stavbi Občine Markovci. Kot zborovodja, skladatelj in organist je s svojim delom prispeval k razvoju cerkvenega petja na Slovenskem. Nekaj izvirnih del je tudi shranjenih v župnijski cerkvi v Markovcih, kjer jih cerkveni pevci še vedno prepevajo.

A. Domanjko Rožanc: Bogata zapuščina Josipa Kegla, List iz Markovcev, , št. 1 (2019), str. 16.
M. Zupanič: V spomin organistu in skladatelju Josipu Keglu, Tednik, št. 1 (1997), str. 11.
R. Plohl: Življenjepis Josipa Kegla iz Markovcev (kopijo hrani arhiv KIP).
Pismo Josipa Kegla občinskemu svetu, v Markovcih, 1906 (kopijo hrani arhiv KIP).
Spričevalo Josipa o opravljenem izpitu za igranje orgel od Peregrin Manicha, Maribor, 1886 (kopijo hrani arhiv KIP).

Avtor/-ica gesla: Eva Reberšak, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 12. 5. 2020 | Zadnja sprememba: 10. 8. 2020
Eva Reberšak. KEGL, Josip. (1870-1946). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 6. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/kegl-josip/
Prijavi napako