Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

KAMENŠEK, Andrej

Rojen:
25. maj 1930, Rače
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po končani gimnaziji v Mariboru se je vpisal na FAGG v Ljubljano in kasneje diplomiral na Višji gradbeni šoli v Mariboru.

Najprej se je zaposlil na Geodetskem zavodu v Kopru, nato pa v Cestnem podjetju v Novi Gorici. Izvajal je geodetske meritve in operativno vodil razna gradbišča in projekte s področja nizkih gradenj – predvsem cestne gradnje.

Leta 1972 je bil imenovan za direktorja komunalnega podjetja Ceste – kanalizacija v Celju. Uprava in delavnice so bile takrat nameščene v lesenih barakah in lopah sredi mesta, zato je pripravil predlog organizacijske, kadrovske in proizvodne prenove podjetja. Ker je znal motivirati kolektiv, so v kratkem veliko postorili: izvedli selitev v lastne na novo zgrajene prostore na Lavi, obnovili strojni park ter z novim orodjem in delovnimi postopki izboljšali tehnologijo dela. Postali so učinkovita in kakovostna firma z 270 zaposlenimi in s sodobno opremo.

Leta 1974 je prevzel direktorsko mesto v Cestnem podjetju Celje. Prvi izziv je postal, kako iz problematične firme narediti dobro podjetje. Z učinkovitim kratko- in srednjeročnim programom si je pridobil podporo sodelavcev in začelo se je dolgotrajno posodabljanje firme. Vzporedno s tehnološko je potekala kadrovska prenova, ki ji je sledil dvig kvalitete dela. Uvedli so visoko tehnologijo pri proizvodnji asfaltov ter gradnji cest, mostov in viaduktov. Kvalteta storitev je podjetju omogočila, da je opravilo veliko dela pri izvajanju nacionalnega programa slovenskih avtocest. V letih 1996 in 1997 so izvedli pogodbena dela na številnih odsekih avtocest na celjskem območju in v zadnjih letih prerasli v sodobno organizirano delniško družbo.

Inženir Kamenšek je večino svoje delovne dobe izživel v Celju in se potrdil kot izvrsten menedžer. Upokojil se je leta 2001. Za vrhunsko delo na področju vodenja – uspešne sanacije podjetij je leta 1998 prejel zlati celjski grb.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • zlati celjski grb, 1998

Gradivo predloga za podelitev občinskega priznanja, ki ga je pripravil Sekretariat občinskega sveta. Tipkopis, Celje, 1998.

Avtor/-ica gesla: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 15. 3. 2018 | Zadnja sprememba: 24. 6. 2020
Prijavi napako