Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JUNGER, Ana

Rojena:
20. april 1958
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Poklicno kariero je začela leta 1983 kot svetovalna delavka na osnovni šoli, po nekaj mesecih pa je nadaljevala kot strokovna sodelavka na šoli s prilagojenim programom. Na Centru za varstvo in delo Golovec je začela delati leta 1990, kjer je bila prvo leto izvajalec ukrepa družbenega varstva, nato v.d. direktorja, v letih 1992–2000 pa je bila direktorica in strokovni vodja centra.

Po lastni izjavi je najprej hotela postati psihoterapevtka, potem pa se je prepričala, da ji vodstveno delo bolje omogoča izkoriščati lastno strokovno znanje in izkušnje. Kasnejše delo je to misel potrdilo, saj si je pod njenim vodstvom center ponovno pridobil zaupanje varovancev in njihovih staršev – skrbnikov ter postal sodobna institucija, ki dosega dobre poslovne rezultate ter je sposoben prilagajanja potrebam v okolju. V osmih letih je center ustanovil tri nove delavnice – v Žalcu, na Babnem in na Lavi – zgradil dva nova bivalna objekta na Hudinji, ob tem pa prenovil matično hišo na Golovcu in tehnološko posodobil delovne procese. S temi rezultati si je ustanova pridobila ugled pri strokovnjakih, uporabnikih in v širši javnosti. Postali so učna baza za študente, baza za prostovoljno in počitniško delo dijakov in študentov, možnost za vojake – civiliste in priložnost za brezposelne v programu javnih del. Po priporočilih ministrstva je postal vzorčna institucija za sorodne zavode v Sloveniji.
Rezultati so v veliki meri zasluga organizacijskih sposobnosti Jungerjeve, ki se je poleg tega uveljavila kot sodelavka v številnih strokovnih skupinah pri združenju varstveno delovnih centrov Slovenije, ministrstvu in socialni zbornici.

Vsa leta je del svojega prostega časa namenjala prostovoljnemu delu z učenci in dijaki, ki imajo psihosocialne težave in je postala znana kot osebnost, ki potrebnim ni nikoli odrekla pomoči.

Za odlično strokovno delo in uspešno vodenje Centra za varstvo in delo Golovec je leta 1999 prejela srebrni celjski grb.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • srebrni celjski grb, 1999

Besedilo utemeljitve, ki ga je leta 1999 pripravil kabinet župana ob podelitvi priznanj celjski grb.

Avtor/-ica gesla: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 15. 3. 2018 | Zadnja sprememba: 24. 6. 2020
Janko Germadnik. JUNGER, Ana. (1958-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 5. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/junger-ana/
Prijavi napako