Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JERIČ, Miha

Rojen:
12. junij 1959
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Od rojstva živi v Tatincu, v vasici zahodno od ceste Bobovek –  Spodnja Bela pri Preddvoru. Leta 1978 je v Ljubljani končal srednjo šolo za oblikovanje in si pridobil izobrazbo likovni tehnik – industrijski oblikovalec. Kot štipendist nekoč znane kranjske tovarne Planika je najprej delal kot modelar čevljev. Kmalu je napredoval na bolj zanimivo delo aranžerja izložb trgovin Planike. V lepem spominu ima to štiriletno zaposlitev, ko je hodil širom bivše skupne države Jugoslavije in so se na veliko odpirale nove trgovine. Nato je še tri leta delal kot zavarovalniški agent.

Doma imajo kmetijo za katero skrbita skupaj z ženo Slavko. Leta 1984 je hud vihar podrl mnogo dreves v gozdovih okoli njegove vasi. Pomagal je sosedom pri spravilu in prevozu podrtega lesa. Postopoma pa se je preusmeril na samo proizvodnjo mleka. Pri kmetovanju mu pomaga predvsem žena, saj so otroci zaposleni, vnuki pa njima v veselje in skrb.

Večino življenja je predvsem hribolazil. Nato pa se je začel bolj intenzivno ukvarjati s teki na daljše razdalje. Želja ima veliko, časa pa bolj malo. Tako se je že udeležil več tekmovanj in bil v kategoriji nad 50 let že večkrat na zmagovalnem odru.

Zapis intervjuja z Miho Jeričem, avgust 2010.

Ustni vir: Miha Jerič, 2010

Avtor/-ica gesla: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Datum prvega vnosa: 3. 8. 2021 | Zadnja sprememba: 3. 8. 2021
Nejc Perko. JERIČ, Miha. (1959-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 12. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/jeric-miha/
Prijavi napako