Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JEREB, Andrejka

JEREB Andrejka
Foto: Arhiv Andrejke Jereb

Foto galerija

Rojena:
11. november 1946, Idrija
Umrla:
10. september 2019, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodila se je v delavski družini očetu Rajku in materi Jožefi Kokalj, ki sta imela tri otroke, njo in dva sinova. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v Idriji in maturirala leta 1964. Istega leta se je vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je študirala angleški in ruski jezik s književnostjo. Diplomirala je leta 1971. Še pred diplomo se je zaposlila na Osnovni šoli v Cerknem, kjer je delala do leta 1976. Bila je med prvimi učiteljicami angleškega jezika, ki je uvajala fonografsko podkrepljen pouk. Leta 1976 se je zaposlila v Dijaškem domu Idrija, kjer je službovala najprej kot vzgojiteljica generacij takratne vzgojiteljske šole, pozneje pa kot ravnateljica Doma učencev Nikolaj Pirnat (1984 do 1988). Bila je uspešna mentorica literarnega glasila Naše steze, ki je prejelo več nagrad in priznanj. V letih službovanja v Domu je bila en mandat članica Izvršnega sveta Občinske skupščine Idrija. V 90. letih je spričo upada števila gojencev in s tem povezanega finančnega priliva izpeljala prestrukturiranje Doma na način, da je bilo del stavbe mogoče uporabljati za delavce na začasnem delu v Sloveniji. Od 1988 dalje je bila pomočnica ravnatelja na OŠ Cerkno, nato pa učiteljica angleškega jezika. V letih 1991–1992 je bila med začetniki, ki so uspešno uvajali nivojski pouk in nove metode pouka na razredni stopnji. Leta 1993 se je med prvimi v Sloveniji usposobila za poučevanje računalniško podkrepljenega pouka tujega jezika na osnovnih šolah. Njena zadnja zaposlitev je bila na Osnovni šoli Spodnja Idrija (od 1. 9. 1994), kjer je poleg pouka angleščine na centralni šoli in njenih dislociranih enotah vodila krožek za začetno učenje nemškega jezika in sodelovala pri organizaciji šolskih proslav. Na OŠ Spodnja Idrija je leta 2001 dočakala upokojitev.

Kot upokojenka se je posvetila predvsem literarnemu ustvarjanju – bila je ustanoviteljica Literarnega društva Ris v Idriji, organizirala in izvedla je številne javne nastope in promovirala domači kraj kot tradicionalno literarno središče. Pisala je pesmi in prozo, spremne besede k literarnim delom, scenarije za literarne večere, komentarje k pesmim, vodila pesniške delavnice za mlade pesnike, občasno pa objavljala pesmi in eseje v Idrijskih novicah ter na Radiu Odmev. Objavljala je še v literarnih zbornikih (Pesniški turnir, V zavetju besede, Čas besed v oblak ujet, Zaris v čas, Pesem si, Vezi med ljudmi) in revijah (Vzajemnost, Vsesledje, Mladika, Sejalec, Idrijski razgledi, Sotočja, Rožnata dlan, Otočje, Vpogled, Spirala, Lirikon, Mentor) ter na spletnih straneh Pesem.si, Locutio, Poiesis ter v zaprtih pesniških skupinah na Facebooku (Ars poetica in Internacionalna poezija).
Svoje delo je predstavljala na številnih samostojnih pesniških večerih. Redno se je udeleževala pesniških delavnic, za svoje literarno udejstvovanje je prejela več nagrad in priznanj. Svoje pesmi je prevajala v angleški in francoski jezik in jih objavljala na spletni strani Pesem.si. Njene pesmi so prevedene v jezike nekdanje skupne države, v nemščino, angleščino, italijanščino in francoščino.

Dela:
Votek na platnu, 2018
Z roba disonanc, 2015
Na šahovnici, 2011
Presledek v času, 2009

Ustni vir: Andrejka Jereb, 2016

Avtor/-ica gesla: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Datum prvega vnosa: 7. 10. 2019 | Zadnja sprememba: 22. 7. 2020
Metoda Jereb. JEREB, Andrejka. (1946-2019). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/jereb-andrejka/
Prijavi napako