Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JERČIČ, Ludvik

Rojen:
27. julij 1938, Muta, Slovenija
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je številni delavski družini in očetu kovaču na Muti. Sedaj je poročen in oče dveh otrok ter še vedno živi in ustvarja v rojstnem kraju. Po osnovni šoli se je izučil za ključavničarja v Tovarni na Muti, kjer se je tudi zaposlil. Po prihodu iz JLA je končal Srednjo tehniško šolo v Mariboru, Tehniško fakulteto Univerze v Mariboru in ekonomsko fakulteto Univerze v Mariboru. Diplomiral je iz ekonomije. V Tovarni poljedelskega orodja in Livarni Muta je delal na raznih delovnih mestih do upokojitve leta 1995. Leta 1978 je vodil proizvodnjo tovarne kmetijskih strojev Gorenje v Lagosu, Nigerija. Leta 1979-1980 pa je bil direktor v DO Ingmag v Josipdolu. V osemdesetih letih (s presledki) je delal v raznih japonskih tovarnah. Leta 1992-1993 je sodeloval v projektni skupini »Nacionalni program kakovosti R Slovenije«. Bil je predavatelj s področja sistemov kakovosti, arhivskih in družbeno ekonomskih znanosti. Že kot mladinec se je vključil v družbeno življenje kraja in bil leta 1953 med ustanovitelji taborniškega rodu Bistrega potoka Muta, kasneje tudi starešina in član vodstva Zveze tabornikov Slovenije. V letu 1977 je bil iniciator in soorganizator 7. Zleta ZTS na Muti. Hkrati je opravljal dela funkcionarjev v Zvezi mladine, Socialistični zvezi delovnih ljudi in Zvezi sindikatov Slovenije. Udeleževal se je raznih kongresov ZKJ. Bil je član raznih samoupravnih organov delavskega samoupravljanja v Tovarni Muta in uspešno deloval tudi v Krajevni skupnosti Muta in Radlje.
Kot publicist se je pojavljal kot avtor številnih člankov, dopisnik za dnevni in periodični tisk. Dolgo let je tudi urejal taborniško glasilo Gozdovnik ter druga glasila in zbornike. Na kulturnem in turističnem področju je bil organizator številnih likovnih in drugih razstav. S fotografijami pa je sodeloval na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v domačem okolju in izven meja.
Na področju športa je organizator številnih športnih in drugih tekmovanj (Taborniški tek, Mednarodni lokostrelski turnir na Muti). Prav tako je bil udeleženec in soorganizator Kovaških iger Slovenije (umetnostno kovanje, odbojka, teki). Ukvarjal se je tudi s planinstvom.

Za svoje delo je prejel razna priznanja in državna odlikovanja.

  • Umetnost, delo in naš kraj. Muta, 1988, str. 5.
  • Osebni podatki.

 

Avtor/-ica gesla: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Datum prvega vnosa: 13. 1. 2020 | Zadnja sprememba: 5. 7. 2022
Simona Šuler Pandev. JERČIČ, Ludvik. (1938-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/jercic-ludvik/
Prijavi napako