Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JENČIČ, Francka Beba

JENČIČ Francka Beba
Foto: Neznan

Foto galerija

Rojena:
19. februar 1948, Ljubljana
Umrla:
10. november 2016, Golnik
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Mladost je preživela v Mengšu, v Kamniku je obiskovala gimnazijo, nato pa se je v Ljubljani vpisala na študij umetnostne zgodovine in zgodovine. Takoj po diplomi se je leta 1973 kot kustosinja za kulturno zgodovino zaposlila v Gorenjskem muzeju v Kranju, kjer je delala vse do upokojitve leta 2012.

Njeno področje v muzeju je bila kulturna zgodovina s posebnim poudarkom na Prešernovem spominskem muzeju v Kranju. V muzejsko delo jo je vpeljal njen predhodnik Črtomir Zorec. Vrsto let (od leta 1981 do leta 2010) je ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljala razstave o Prešernovih nagrajencih, za 3. december pa v sodelovanju s Študijskim oddelkom Osrednje knjižnice Kranj literarno zgodovinske razstave o Prešernu, kulturno zgodovinske in likovne razstave. Na razstavah in prireditvah so se obiskovalci seznanili s Prešernovimi poezijami, prevodi poezij, z upodobitvami Prešerna in njegovih pesnitev, upodobitvami krajev, povezanih s Prešernom, s prešernoslovci, z Julijo Primic, dr. Janezom Bleiweisom, s Franom Saleškem Finžgarjem, z Matijo Čopom, s slovenskim filmom, z mnogimi slovenskimi slikarji, s kranjskimi vodnjaki, s stavbnim in pohištvenim okovjem …

Ob dvestoletnici Prešernovega rojstva in ob prenovi Prešernovega spominskega muzeja v Kranju je zasnovala tudi novo, sodobno muzejsko predstavitev, ki prikazuje življenje in delo dr. Franceta Prešerna. Vrsto let je opravljala tudi strokovno delo v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi, kjer je leta 1989 pripravila stalno muzejsko postavitev. Organizirala je prireditve, večere poezije in razstave v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi in tudi v Finžgarjevi rojstni hiši v Doslovčah.

Skoraj dvajset let je pripravljala likovne razstave ob mednarodnem dnevu žena, ki so bile vezane na takratno stalno zbirko Slovenka v revoluciji v Gorenjskem muzeju. Pripravila je spominsko sobo Simona Jenka v Kranju, spominsko sobo Franceta Prešerna v Vojašnici Stane Žagar Kranj, sodelovala je pri pripravi stalne postavitve o pesnici Josipini Urbančič Turnograjski v Domu starejših občanov v Preddvoru, v tovarni Titan v Kamniku pa je pripravila stalno muzejsko razstavo proizvodnega programa tovarne. Predmete kulturnozgodovinske zbirke je predstavljala na raznih občasnih razstavah. Nazadnje je sodelovala tudi pri pripravi nove stalne razstave v prenovljenem gradu Khislstein.

Svoje raziskovanje Prešerna in zbirke je predstavljala tudi v pisani besedi. Razstave je opremljala s katalogi, vodniki in zloženkami. Tako je pripravila več zloženk o Prešernovem spominskem muzeju, vodnik po muzeju, v publikacijah je predstavila posamezne muzejske zbirke, številne slikarje, ilustratorje in druge umetnike. Vrsto let je pisala gorenjsko likovno kroniko za revijo Sinteza, sodelovala je pri zbornikih, ki jih je izdajal muzej, bila je tudi v uredniškem odboru Kranjskega zbornika, za mladino je Prešerna predstavila na CD-ROMu, pri filmu Dr. France Prešeren, ki ga je posnel Videofon d.o.o. pa je bila soavtorica scenarija.

več avtorjev, Prešernov spominski muzej, Založba Obzorja, 1974.
B. Jenčič, Valentin Hodnik (1896-1935), Gorenjski muzej, 1979
B. Jenčič, Okovje, Gorenjski muzej, 1981.
B. Jenčič, Ančka Gošnik Godec, Gorenjski muzej, 1982.
več avtorjev, 40 let Gorenjskega muzeja : 1953-1993, Gorenjski muzej, 1993.
več avtorjev, PETDESET let Prešernovih nagrad : 1947, Upravni odbor Prešernovega sklada in Gorenjski muzej, 1996.
B. Jenčič. N. Košir: Dr. France Prešeren: življenje in delo, Gorenjski muzej, 2000, optični disk (CD-ROM).
več avtorjev, Prešernova hiša v Kranju, Gorenjski muzej, 2002.
več avtorjev, Avguštinov zbornik: 50 let Gorenjskega muzeja: 1953-2003, Gorenjski muzej, 2003.

– Igor Kavčič, Številni prevodi Prešerna, Gorenjski glas, priloga Razvedrilo, 7.2.2012, str. 25.
– Marjana Hanc, Prevodi Prešernovih pesmi, Delo, 2.2.2012, str. 19.
– Igor Kavčič, Veliki slovenski slikarji in Prešeren, Kranjčanka, December 2011, str. 15.

Avtor/-ica gesla: Helena Rant, Gorenjski muzej
Datum prvega vnosa: 16. 11. 2016 | Zadnja sprememba: 16. 11. 2016
Helena Rant. JENČIČ, Francka Beba. (1948-2016). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 2. 2. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/jencic-francka-beba/
Prijavi napako