Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JAZBEC, Gregor

JAZBEC Gregor
Foto: Osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
7. maj 1972, Trbovlje
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rojen v Trbovljah, kjer je obiskoval Gimnazijo Trbovlje, zaključil pa je študij psihologije na ljubljanski Filozofski fakulteti ter znanstveni magisterij na Fakulteti za družbene vede.

Jazbec se je leta 1998 zaposlil v Slovenski vojski kot vojaški psiholog in v začetnem obdobju skrbel predvsem za psihološko pripravljenost enot za delovanje na misijah. Leta 2007 se je v okviru študija v Združenih državah Amerike izpopolnil na področju bojnega stresa. Rezultat spoznanj – tako pri delu kot študiju – sta bila priročnika Bojni stres (2009) in Praktična vojaška psihologija (2013), ki sta še danes učno gradivo za poveljnike.

Od leta 2009 je Jazbec učitelj vojaške psihologije na Centru vojaških šol. Poleg poučevanja je opravil tudi obširno raziskovalno delo s področja delovanja človeka v vojni. Spoznanja, ki jih je pridobil preko študija primerov, kakor tudi iz osebnih razgovorov z vojaki veterani, udeleženci druge svetovne vojne, Vietnamske vojne in spopadov na Bližnjem vzhodu, vojne za samostojno Slovenijo, balkanskih vojn, Iraka in Afganistana, je strnil v knjigi z naslovom Vojna (2012). Z omenjenimi knjigami je bil zaključen opus del, ki so obravnavale tematiko vojne, bojnega stresa ter delovanja enot v boju.

Jazbec je napisal še dve knjigi: Zakulisje (2012) ter Takle mamo: življenje 20. MOTB skozi humor (2008). Slednja na satiričen način predstavlja vojaka in vojaško življenje, medtem ko filozofsko orientirano Zakulisje bralcem približa zakonitosti delovanja in razvoja družb v preteklosti in sedanjosti. Obe knjigi kažeta, da gre za neposrednega človeka, ki ima o vsem, o čemer razmišlja, izoblikovano mnenje.

Je avtor serije strokovnih člankov v reviji Obramba, mentor številnim slušateljem vojaškega in civilnega šolstva, gostujoči predavatelj na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in mariborski Filozofski fakulteti, kot redni gost zasavskih knjižnic in srednjih šol pa svoje znanje in izkušnje predaja tudi zainteresirani javnosti in mlajšim rodovom ter tako bogati lokalno skupnost.

Takle mamo: življenje 20. MOTB skozi humor, 2008
Bojni stres, 2009
Vojna, 2012
Zakulisje, 2012
Praktična vojaška psihologija, 2013

Osebni pogovor
G. Jazbec: Vojna. Trbovlje, samozaložba, 2012
spletna izdaja revije Bukla: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=14242

Avtor/-ica gesla: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Datum prvega vnosa: 16. 1. 2019 | Zadnja sprememba: 2. 6. 2020
Prijavi napako