Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JAMŠEK, Marija

marija jamšek

Foto galerija

Rojen:
27. januar 1903, Ajdovščina
Umrl:
16. november 1990, Šempeter pri Gorici
Variante imen:
Majda
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Marija Majda Jamšek se je rodila v premožni kmečko-trgovski družini Jamšek v Ajdovščini. Oče je bil občinski tajnik. Ko je bila stara tri leta, je med igro na dvorišču padla v kotel z vrelim lugom, v katerem so okuhavali perilo. Ostala je pri življenju, vendar je bilo potrebno kar osemnajst operacij in še enajst drugih posegov (večino zdravljenja so opravili v Nemčiji), da je lahko kolikor toliko normalno živela. Izjemna volja, marljivost in življenjski optimizem so pripomogli k njenemu poklicnemu uspehu, ki je bil za tiste čase izjemen.
Po končani osnovni šoli v Ajdovščini, je nadaljevala šolanje na gimnaziji v Gorici in kasneje v Novem mestu, kamor so gimnazijo preselili zaradi prve svetovne vojne. Na očetovo željo, da bi postala sodnica, se je vpisala na študij prava v Nemčiji. Medtem pa je bil v Nemčiji sprejet zakon, da ženske ne smejo opravljati sodniškega poklica. Razočarana se je vrnila domov in se odločila za študij farmacije v Padovi. Leta 1930 je diplomirala in potem pridobila še naslov doktorice kemije in farmacije. V Firencah pa je leta 1931 opravila izpite za samostojnega lekarnarja in podeželskega lekarnarja. Šolanje v tujini ji je dalo zelo široko razgledanost in znanje, odlično je govorila italijansko, nemško in francosko.
Leta 1930 je v Vipavi z lekarnarjem Masopustom sklenila najemno pogodbo za uporabo lekarne, leta 1933 pa jo je kupila. Prebivalci Vipave in okoliških krajev so hodili v lekarno dr. Jamškove tudi po strokovne nasvete, k zdravniku pa le v zelo nujnih primerih. V času vojne je z zdravili in sanitetnim materialom veliko pomagala tudi partizanom. Konec leta 1944 so jo celo mobilizirali v narodnoosvobodilno vojsko, vendar se je že po enem tednu vrnila v svojo lekarno, saj so spoznali, da jim tam lahko veliko bolj pomaga. Lekarna je bila tudi učilnica za mnoge farmacevte, ki so prihajali za krajši čas na praktično usposabljanje.
Leta 1949 je bila lekarna podržavljena, dr. Jamškova je postala državna uslužbenka. Samostojno je lekarna delovala še do leta 1962, ko se je združila z Lekarno Ajdovščina in dr. Jamškova je postala njena direktorica. Konec leta 1965 se je upokojila in se preselila v Ajdovščino. Pokopana je na domačem pokopališču v Ajdovščini.
V farmacevtskih krogih je bila znana in cenjena, predvsem zaradi odličnega poznavanja in bogatih izkušenj s pripravljanjem zdravil. Večino zdravil so namreč takrat še magistralno izdelovali v sami lekarni. Pri njej so iskali strokovne nasvete mnogi farmacevti.

Bila je predsednica društva Antifašistične fronte žena Jugoslavije v Vipavi in je tudi dobila priznanje kot najboljša predsednica takih društev v goriškem okraju. Za svoje zasluge je prejela leta 1970 red zaslug za narod s srebrno zvezdo in leta 1981 republiški red zaslug za narod s srebrnim vencem.

Dr. Marija Jamšek. v: Življenje ob trti in kršinu. Vipava, 2012, str. 26-29
Brenčič, Marija: dr. Marija Jamšek. Vipavski glas, št, 85, junij 2008, str. 13 – 15

Avtor/-ica gesla: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Datum prvega vnosa: 3. 9. 2013 | Zadnja sprememba: 10. 8. 2020
Prijavi napako