Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

JAMNIK, Anton

JAMNIK Anton
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojen:
25. maj 1862, Florjan pri Gornjem Gradu
Umrl:
januar 1942, Florjan pri Gornjem Gradu
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Gornjegrajski Leonardo, Jamnikov Tone, je bil izumitelj, ki bi v drugačnem okolju in z boljšo izobrazbo postal širše poznan in tudi priznan. Obiskoval je radmirsko šolo. Dokončal je le štiri razrede osnovne šole, vendar je že kot pastir znal rezbariti v borovo skorjo in izdelovati podobe in ure. Pri služenju vojaške obveznosti si je težko poškodoval nogo. Po odsluženi obveznosti se je vrnil domov in tam ostal kot stric v družini, saj zaradi poškodbe ni mogel opravljati težkih kmečkih opravil.

Kljub bolečinam v nogi, je nenehno iskal nove zaposlitve in načine za preživetje. Ob mnogih neprespanih nočeh se je naučil fotografirati in popravljati ure, izdeloval je glasbila, ob tem pa je izumil strojčke, ki jih je izdeloval iz lesa. Sam je izdelal fotoaparat in dodatno potrebno opremo. Izdelal je tudi mikroskop, vrtalni stroj in strojček za izdelavo rezancev, vse iz lesa. Odlično je risal in portretiral.

E. Mavrič: Anton Jamnik : gornjegrajski Leonardo, Gornji Grad 2001

Avtor/-ica gesla: Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje
Datum prvega vnosa: 6. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 29. 5. 2020
Roman Mežnar. JAMNIK, Anton. (1862-1942). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 21. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/jamnik-anton/
Prijavi napako