Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

HVALEC, Franc

HVALEC Franc
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
30. september 1924, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je končal na Ptuju in tam začel obiskovati tudi gimnazijo, vendar je bila njegova družina med drugo svetovno vojno izseljena v Bosno. Od tam so prebežali na Hrvaško, tako je gimnazijo dokončal v Sisku. Po vrnitvi v Slovenijo je šolanje nadaljeval na takratni Tehniški fakulteti v Ljubljani in tam leta 1951 diplomiral iz kemije.

Po končanem študiju se je zaposlil v Mariborski tekstilni tovarni, kjer je delal kot tehnični vodja kemijskih obratov. Leta 1964 je bil imenovan za generalnega direktorja Tovarne Zlatorog Maribor, največje proizvajalke kozmetike in pralnih praškov v Jugoslaviji. V času njegovega vodenja so podjetje temeljito reorganizirali in obnovili, uvedli sodobne metode poslovanja, podvojili kader in močno povečali dobiček. Tovarno Zlatorog je vodil do leta 1978. Zatem je odšel na Kreditno banko Maribor in bil do upokojitve (1990) predsednik poslovodnega odbora.

Ob rednem delu je bil dejaven tudi v raznih odborih in združenjih ter v politiki. Bil je predsednik sveta za industrijo in obrt Skupščine občine Maribor, član upravnega odbora Zveze inženirjev tekstilnih tovarn Jugoslavije, odbornik občinske skupščine Maribor, predsednik izvršnega odbora Zavarovalnice Maribor, predsednik izvršilnega odbora jugoslovanskega poslovnega združenja, predsednik poslovnega odbora Skladiščno transportnega in trgovinskega centra (STTC) Maribor, predsednik komisije za varstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), v. d. direktorja združenja SOZD KEMA (Združena kemična, metalurška in abrazivna industrija KEMA Maribor) ter zaslužni in častni član Zveze inženirjev in tehnikov tekstilcev Slovenije. Bil je tudi poslanec skupščine Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Za gospodarske dosežke v času vodenja Tovarne Zlatorog Maribor je leta 1975 prejel priznanje GZS, Kraigherjevo nagrado.

Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 373.
Enciklopedija Slovenije: četrti zvezek, Ljubljana, 1990, str. 92.
Kraigherjeva nagrajenca: Franc Hvalec, Večer, št. 4 (7. 1. 1975), str. 2.
N. Šoštarič: »V Mariboru bi Gorenje propadlo«: Franc Hvalec, nekdanji direktor Zlatoroga in Kreditne banke Maribor, Večer, št. 106 (10. 5. 2005), str. 19.
I. Ferluga: Izčrpana nevesta: Franc Hvalec, pridobljeno 21. 9. 2016 s spletne strani http://www.publishwall.si/casopisvecer/post/229732/irena-ferluga-izcrpana-nevesta , (vir 2. 3. 2020 ni več dostopen).

Avtor/-ica gesla: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 4. 10. 2016 | Zadnja sprememba: 2. 3. 2020
Prijavi napako