Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

HVALA, Renata

HVALA Renata
Foto: Osebni album Renate Hvala

Foto galerija

Rojena:
26. maj 1961, Ljubljana, FLR Jugoslavija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Odraščala je v Idriji kot ena izmed dveh hčera Viktorije in Srečka Erjavca, ki je bil rudar. V Idriji je obiskovala osnovno in srednjo vzgojiteljsko šolo. Po maturi se je leta 1981 vpisala na Pedagoško akademijo v Ljubljani, kjer je študirala razredni pouk in diplomirala leta 1984. Trinajst let pozneje (1997) je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani diplomirala iz smeri razredni pouk z diplomskim delom Vojsko skozi čas.
Pot učiteljice je začela leta 1984 na podružnični šoli Vojsko in se leta 1987, po poroki z domačinom, v vasi stalno naselila. Učila je v kombiniranih oddelkih, kjer je pouk prvo leto potekal tudi v popoldanskem času. Po »začasnem« zaprtju podružnične šole Vojsko, leta 2005, poučuje v prvi triadi matične osnovne šole v Idriji.

Z domoznanstvom se je začela ukvarjati, ko si je za diplomsko delo na Pedagoški fakulteti, kjer je ob delu študirala, izbrala predmet zgodovina in temo Moj kraj Vojsko. Obseg zbranega materiala je presegal okvire diplomskega dela. Nadaljnje raziskave na terenu in brskanje po arhivih raznih inštitucij so prispevali podatke in pričevanja, ki jih je objavila v knjigi o Vojskem, vasi, kjer posamezne kmetije ležijo nad 1100 metri nad morjem in se uvrščajo med najvišje ležeče v Sloveniji.

Dvajset let je učila na podružnični šoli Vojsko, bila dva mandata predsednica krajevne skupnosti Vojsko in je aktivna članica Kulturno prosvetnega društva Planika Vojsko, ki se ukvarja z gledališkimi igrami, ljudsko pesmijo ter organiziranjem različnih srečanj in prireditev. Dejavna je tudi v okviru društva kmečkih deklet in žena Vojsko ter prepeva v pevskem zboru Vojsko.

Dela:Osnovna šola Vojsko, 1999
Vojsko, 2011

Ustni vir: Renata Hvala, 2018.

Avtor/-ica gesla: Danila Zalatel, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Datum prvega vnosa: 17. 4. 2018 | Zadnja sprememba: 13. 10. 2020
Danila Zalatel. HVALA, Renata. (1961-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/hvala-renata/
Prijavi napako