Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

HRABAR, Damijana

HRABAR Damijana
Foto: Arhiv Knjižnice Makse Samsa

Foto galerija

Rojena:
7. april 1962, Postojna, Slovenija
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Damijana Hrabar se je rodila dne 7. aprila 1962 v Postojni. Po končani osnovni šoli v Ilirski Bistrici in gimnaziji v Kopru je nadaljevala šolanje na Pedagoški akademiji v Ljubljani, kjer je leta 1984 diplomirala kot knjižničarka in predmetna učiteljica slovenskega jezika s književnostjo. Težnja za znanjem jo je vodila v nadaljnje šolanje. V letu 2011 je magistrirala na Fakulteti za management v Kopru.
V Knjižnici Makse Samsa se je leta 1986 najprej zaposlila kot višja knjižničarka, od leta 1994 pa je njena direktorica. Z aktivnim strokovnim delovanjem nenehno skrbi za dvig knjižničnih storitev in knjižničarstva na Bistriškem. Predvsem njeni vztrajnosti gre zasluga za novogradnjo knjižnice, s katero je knjižnica leta 2001 končno pridobila nove prepotrebne prostore in sodobnejšo računalniško opremo za svoje delovanje. Že leta 1994, ko je nastopila prvi mandat kot direktorica, je uradno zaživel domoznanski oddelek, ki se danes lahko pohvali z bogato zbirko starih razglednic. S sodelovanjem in povezovanjem z različnimi ustanovami, z društvi, s posameznimi kulturnimi ustvarjalci širi pomen knjižnice v širše okolje. Rezultat tega sodelovanja so raznovrstne kulturne prireditve ter organizacija bralnih ur za osebe s posebnimi potrebami (v Domu starejših občanov in Varstveno delovnemu centru). Še posebej odmevna je bila razstava muzejskega gradiva o zgodovinskem dogajanju na Bistriškem, katerega hrani muzej na Reki. Za organizacijo tega dogodka je po izboru poslušalcev radia 94 prejela priznanje Ona 2008 za Dejanje leta. Vsa ta leta uspešno in odmevno organizira in vodi literarne večere ter srečanja s kulturnimi ustvarjalci. S ciljem večje dostopnosti knjig vsem prebivalcem občine v letu 2015 organizira 3 nova postajališča premičnih zbirk za izposojo gradiva na Mašunu, na Sviščakih in na vrhu Snežnika. Da je pod njenim vodstvom knjižnica zaživela v vsej svoji veličini in kulturnem pomenu dokazuje tudi leta 2004 prejeta Srebrna plaketa Občine Ilirska Bistrica za uspešno vodenje knjižnice in širjenje bralne kulture med občani.

Uspešna je tudi na področju literarnega ustvarjanja. Je avtorica več člankov o knjižnici. Zbrala in uredila je pesmi Makse Samsa, katere je izdala knjižnica leta 2001 ob otvoritvi novih prostorov knjižnice in ob 30. obletnici smrti pesnice. Bila je predsednica Literarnega društva Ilirska Bistrica. Pri izdaji monografije Občina Ilirska Bistrica je sodelovala kot članica uredniškega odbora, ter kot avtorica besedila o čitalnicah na Bistriškem. Med drugim piše tudi pesmi. Njene pesmi so bile objavljene v literarnih revijah (Stopinje, Fontana).

V letih 1994 – 1998 je bila tudi politično aktivna, saj je bila prva ženska podžupanja v Ilirski Bistrici v mandatu 1994 – 1998.

1. Oblike skupinske knjižne vzgoje v šolski knjižnici na osnovni šoli (od 1. do 3. razreda): diplomsko delo, 1984
2. Vloga marketinga pri razvoju dejavnosti v Knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici: diplomsko delo, 1999
3. Management kakovosti storitev knjižnice: magistrska naloga, 2011

Objava pesmi:
Fontana, 1993, 1994
Stopinje 1991, 1993

Po pisni predlogi Damijane Hrabar (2016).

Avtor/-ica gesla: Tadeja Raspor, Knjižnica Makse Samsa
Datum prvega vnosa: 16. 9. 2016 | Zadnja sprememba: 5. 8. 2020
Tadeja Raspor. HRABAR, Damijana. (1962-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/hrabar-damijana/
Prijavi napako