Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

HOZJAN, Štefan

HOZJAN, Štefan
HOZJAN, Štefan

Foto galerija

Rojen:
19. september 1894, Brezovica pri Veliki Polani
Umrl:
1949, Chicago (ZDA)
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je očetu Petru in mami Veroni kot najmlajši izmed štirih otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Mali Polani, nakar se je družina preselila v Lendavske Gorice, kjer sta starša kupila manjšo posest s hišo, saj je bila prejšnja kmetija premajhna za številno družino. Po nasvetu očeta se je odločil, da se bo pri priznanem lendavskem mojstru Schafhauserju izučil za ključavničarja. V vajeniških letih se je srečal z razvojem mehanike in druge takratne tehnike, pa tudi z letali, saj je njegov mojster pogosto odhajal v Budimpešto in na Dunaj, kjer se je seznanjal z najaktualnejšimi novostmi tistega časa. Junija 1913 je odšel na služenje vojaškega roka v avstro-ogrsko vojsko, kjer je zaprosil za dodelitev k letalski enoti. Prošnjo so mu ugodili in ga poslali v šolo za letalske mehanike v Aspernu, ki jo je končal v začetku leta 1914. Zatem je bil premeščen na največje avstro-ogrsko vojaško letališče v Wiener Neustadtu, kjer je kot mehanik skrbel za letalo in ga vzdrževal. Med pregledovanjem letala pa si je zaželel, da bi ga tudi sam poskusil pilotirati. Želja se mu je izpolnila, saj se je lahko vpisal na šolo pilotov avstrijskega vojnega letalstva. 20. oktobra 1914 je pod zaporedno številko 175 prejel pilotsko izkaznico. V dokumentu 6. letalske enote je bilo pripisano, da je usposobljen za letenje v enosedežnem bojnem letalu ter da je zelo miren in zanesljiv pilot. V jeseni 1914 je bil kot eden izmed prvih slovenskih vojnih pilotov dodeljen na fronto v 11. četo letalske enote, ki je delovala na območju Galicije. Kot pripadnik avstro-ogrskega vojnega letalstva se je uspešno in pogumno bojeval tudi drugod, nad Dnestrom, Karpati, Galicijo, Bukovino in na Soškem. Na različnih območjih delovanja se je izkazal kot drzen letalec oziroma po ocenah nadrejenih »pretirano nor«, tako pri izvidniškem delu kakor tudi pri vojaških spopadih. Leta 1918 je bil povišan v čin namestnika oficirja.
Po koncu vojne, ko je bil odpuščen iz vojske, se je za kratek čas vrnil v Lendavo, zatem pa se je z ženo preselil v ZDA. Nastanil in zaposlil se je v Chicagu, ob delu pa diplomiral še na tehnični univerzi in postal inženir strojništva. Skupaj z ženo Hermino sta pokopana na pokopališču St. Mary Cemetery v Evergreenu pri Chicagu.
Leta 2005 je Občina Velika Polana v sodelovanju s Pomurskim muzejem Murska Sobota v čast cesarsko-kraljevemu pilotu v letih 1914-1918, ki velja za najuspešnejšega in največkrat odlikovanega slovenskega letalca prve svetovne vojne, postavila spominsko sobo s stalno razstavo v njegovem rojstnem kraju v vaško-gasilskem domu.

Za hrabrost je med piloti, ki so se bojevali v prvi svetovni vojni v sestavi avstro-ogrske vojske, prejel največ odlikovanj in sicer dve veliki zlati, tri velika srebrna, dve mali srebrni in eno bronasto, ob tem pa še Karolyjev križec in z njim povezano denarno nagrado v vrednosti 2.000 kron, katero mu je podelilo uredništvo večernika EST iz Budimpešte kot najuspešnejšemu avstro-ogrskemu pilotu v letu 1916.

Mataj, J. Letala nad Prekmurjem. Murska Sobota: Pomurska založba, 1999.
Mataj, J. Drzneje od ptic: Štefan Hozjan, cesarsko-kraljevi pilot 1914 – 1918. Velika Polana: Občina, 2000.
Gider, N. Spomin na prvega prekmurskega letalca. Večer, 2005 (13. junij), št. 135, str. 8.
Gabor, Š. Vrhunski vojni pilot iz Brezovice: uredili spominsko sobo Štefana Hozjana. Vestnik, 2005 (16. junij), št. 24, str. 8.
Hozjan, Štefan. V T. Stanonik, T. in L. Brenk, L. (ur.). OSEBNOSTI: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008, str. 361.
Ravbar, M. Štefan Hozjan. Na fronti, 2010, št. 6, str. 34 -37.

Avtor/-ica gesla: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Datum prvega vnosa: 15. 5. 2015 | Zadnja sprememba: 21. 4. 2020
Jožef Papp. HOZJAN, Štefan. (1894-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/hozjan-stefan/
Prijavi napako