Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

HOJAK, Mitja

Mitja Hojak

Foto galerija

Rojen:
26. junij 1981, Ljubljana
Umrl:
7. november 2022, Litija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Nad čevljarsko umetnostjo ga je navdušil njegov oče, prav tako čevljar. Prvi par čevljev je izdelal konec prvega letnika srednje šole, ko je bil star 15 let. Čevlji so model Derbi, izdelal pa jih je iz črnega usnja, ki se preliva v rdečo barvo.

Po poklicu je bil diplomirani inženir konfekcijske tehnologije. Osnovno šolo Gradec je obiskoval v Litiji, po njej se je vpisal v prvi letnik čevljarske šole v Kranju. Ker je bil edini vpisan, se je prepisal na usnjarsko šolo v Domžalah, hkrati pa obiskoval strokovne predmete na šoli v Kranju, za drugi letnik. Na srednji usnjarski šoli v Domžalah je končal smer predelava usnja, v Kranju pa program za čevljarja (IV). Šolanje je nadaljeval po programu 3+2, iz usnjarske se je usmeril na galanterijsko tehnično šolo v Domžalah, v Kranju pa iz čevljarske na obutveno tehnično šolo. Tako je končal V. stopnjo. Da je lahko svoje izdelke prodajal, je naredil še trgovsko poslovodsko šolo. Študij je nadaljeval na Naravoslovno tehnični fakulteti, smer konfekcijska tehnologija.

V drugem letniku fakultete je postal samostojni podjetnik. Diplomiral je leta 2006, z unikatno oblikovanimi ročno izdelanimi čevlji: naredil je čevlje iz morskega lista, ki imajo peto narejeno iz igralnih kock.

Med izdelke na katere je bil še posebej ponosen sodijo čevlji za švedsko pevko September (Petra Marklund, septembra 2009), čevlji za voditelja Viktorjev (Tadeja Toša leta 2010), čevlji za hrvaškega pevca Masima Savića (2010), za znane Slovenke in Slovence: Bernardo Žarn, Lorelo Flego, Zlatka Zahovića, Samuela Lukasa in Andrejo Vakselj. Izdelal je obutev za nastop na pesmi Evrovizije, za Majo Keuc in njene vokalistke (2011).

Ustvarjal je pod blagovno znamko Mihoya. Za izdelovanje čevljev je uporabljal naravne materiale, predvsem eksotično usnje. Njegovo delo je zajemalo že skice, ki so nastale na podlagi dogovora s strankami, do modeliranja čevlja, rezanja in šivanja usnja ter navlačenja na kopito in končnih dodelav. Izdelki so bili drzni, unikatni, ekstravagantni, oblikovani z dodatno mero znanja in domišljije. Pri svojem delu je uporabljal stroj za šivanje usnja, šilo in kopito.

Delavnici je imel v Ljubljani, na Masarykovi cesti 14 in v Litiji, kjer je tudi živel z ženo Petro in tremi otroki.

Umrl je 7. novembra 2022, v starosti 41 let.

Zapis Mitja Hojak, september 2011, popravljen 2022.

Avtor/-ica gesla: Knjižnica Litija, Knjižnica Litija
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2011 | Zadnja sprememba: 19. 1. 2024
. HOJAK, Mitja. (1981-2022). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/hojak-mitja/
Prijavi napako