Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GUTMAN, Olga

- Foto: Drago Flisar

Foto galerija

Rojena:
13. maj 1944, Vučja Gomila
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rojena je bila kot najstarejši otrok Vilme in Ludvika Šeruge. Otroštvo je preživela v krogu družine in z mlajšo sestro. Družina je veljala kot prva pismena v vasi. Že kot otrok se je srečala s knjigami, saj so imeli doma obsežno knjižnico, v kateri so bili med drugim prvi slovenski pisci.
Nižje razrede osnovne šole je končala v Vučji Gomili, ostale štiri pa v Bogojini. Nato se je vpisala na učiteljišče v Murski Soboti. Po maturi se je zaposlila kot razredna učiteljica na osnovni šoli v Bogojini, kjer je ostala štiri leta.  Po preselitvi na Dolenjsko je štiri leta poučevala na podružnici osnovne šole Šentjernej v Zameškem in eno leto v Šentjerneju.  V tem času je izredno študirala na Višji šoli za socialno delo v Ljubljani. Rodila sta se ji hčerka Alenka in sin Andrej, ki pa ga je izgubila takoj po rojstvu.
Zaradi bolezni staršev se je vrnila v domači kraj in za dve leti prevzela službo upravnice Kluba mladih v Murski Soboti, nakar je postala razredna učiteljica na OŠ Fokovci. V tem času je obiskovala tudi enoletno izobraževanje kreativnega pisanja na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Upokojila se je novembra leta 1997.
Zgodbe in pripovedi je pisala vse odkar se je naučila pisati, vendar pa pred upokojitvijo ni objavljala, saj je delo učitelja, ki se mu je morala posvečati, zahtevalo celega človeka.
Piše za otroke in za odrasle. Kratke zgodbe je objavljala v Anteni,  Kmečkem glasu in drugih revijah. S kratkimi zgodbami je sodelovala na natečajih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in Porabju. Leta 2019 je pri založbi Volosov hram izšla knjiga z naslovom Selanska rotunda v besedi. V njej so zbrana besedila istoimenskega natečaja, ki je potekal poleti leta 2018. Med njimi je zgodba Skrivnost selanske rotunde, za katero je Olga Gutman prejela tretjo nagrado.
Na literarnih natečajih občasno še vedno sodeluje.
Je članica Literarne sekcije Društva upokojencev  Murska Sobota. Sekcijo je sedem let tudi vodila.
Za otroke je začela pisati v času, ko je postala babica dveh vnukov. Leta 1998 je pri založbi Drumac v Mariboru izšla njena  prva samostojna knjiga z naslovom Pravljična košarica.
Ker so jo zanimale tudi bajke in legende, je svojo drugo knjigo naslovila Korenine in sol. V njej so zbrane legende za odrasle. Knjiga vsebuje dodatek, v katerem je nekaj zgodbic za otroke, sklepa pa jo fantazijska pravljica Fani, ki je prav tako namenjena otrokom.
V zadnjih letih se je posvetila pisanju romanov za odrasle. Romana Podeželski zdravnik in Izpolnjena želja se vsebinsko navezujeta, medtem ko ostali štirje, Krivo je lectovo srce, Barakarji, Labirint in Življenje je igra usode, obravnavajo vsak svojo problematiko preprostih ljudi v kmečkem ali delavskem okolju.
Vsa svoja dela do zdaj je izdala pri založbah. Živi in ustvarja v Tešanovcih.

 

Romani:
Podeželski zdravnik. Pekel: Volosov hram, 2018.
Izpolnjena želja. Pekel: Volosov hram, 2019.
Barakarji. Pekel: Volosov hram, 2020
Krivo je lectovo srce. Pekel: Volosov hram, 2020.
Labirint. Pekel: Volosov hram, 2021.
Življenje je igra usode. Pekel: Volosov hram, 2022.
Pravljice za otroke:
Pravljična košarica. Maribor: Drumac, 1998.
Drugo:
Korenine in sol. Ljubljana: Katr, 2008.

Skrivnost selanske rotunde. V: Selanska rotunda v besedi (str. 47 – 65). Pekel: Volosov hram, 2019.

Na natečaju Društva za Združene narode za Slovenijo je enkrat prejela drugo in enkrat tretjo nagrado za otroško zgodbo.
Za zgodbo Skrivnost selanske rotunde v okviru natečaja Selanska rotunda v besedi, je leta 2018 dobila tretjo nagrado.

Podatke je posredovala avtorica. Njen zapis hrani arhiv PiŠK Murska Sobota.

Avtor/-ica gesla: Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Datum prvega vnosa: 9. 6. 2022 | Zadnja sprememba: 9. 6. 2022
Julijana Vöröš. GUTMAN, Olga. (1944-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 30. 6. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/gutman-olga/
Prijavi napako