Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GUČEK, Nanda

GUČEK Nanda
Foto: Osebni arhiv

Foto galerija

Rojena:
26. marec 1936, Zasavska sveta gora-Rovišče
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Gospa Nanda Guček se je rodila kot peti otrok (ima še pet sester in brata) očetu trgovcu in orglarju ter materi gostilničarki. Preživeli so kruta vojna leta, ko so izgubili dom in 1943 tudi očeta . Po šolanju na Mlinšah, Vačah, Izlakah, Zagorju in Trbovljah se je vpisala na učiteljišče v Celju ter diplomirala leta 1956. Leta 1974 je uspešno zaključila študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Prva štiri leta je službovala kot učiteljica v Beltincih, nato pa vse do upokojitve na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Trbovljah. Od leta 1978 do 1986 je bila tudi vodja Pedagoške enote Ivana Cankarja.

Ustvarila si je družino – žal ji je po 16 letih zakona umrl mož in ostala je sama z dvema sinovoma, ki ju je s trudom spravila do kruha. Starejši sin Andrej je magister sociologije kulture, je vodja glasbene skupine Hiša, pisec besedil in glasbe. Mlajši sin Vili je profesor športne vzgoje ter prav tako član glasbene skupine Hiša. Njena največja sreča in veselje pa je vnuk Jakob.

Med šolanjem na učiteljišču in med službovanjem je Gučkova obiskovala številne seminarje in tečaje, kjer se je usposobila za vodenje pevskih zborov in pridobila osnovno znanje za režijo. Že zelo zgodaj je postala zborovodkinja otroških pevskih zborov – vodila jih je ves čas službovanja. Pet let je pela pri ansamblu Veseli rudarji. Od leta 1960 do 1997 je pela pri učiteljskem pevskem zboru Slovenije Emil Adamič in ob nastopih spoznavala Evropo, Združene države Amerike in Kanado. Sedaj vodi Ženski pevski zbor pri Društvu upokojencev Trbovlje.

Leta 1965 je ustanovila Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, ki je v sezoni 2014/2015 praznovalo 50-letnico uspešnega dela. Ves čas je bila režiserka in mentorica. Premierno so uprizorili preko 120 predstav: otroških, mladinskih in za starejše občinstvo. Prejeli so vrsto priznanj – Zlato Linhartovo značko kar trikrat. Tudi številni člani gledališča imajo bronaste, srebrne in zlate Linhartove značke.

Naše Trbovlje – mali vodnik, 1986 (prvi turistični vodnik po Trbovljah)
Teh naših štirideset, 2008  (knjiga o gledališču)
Polnih petdeset, 2014 (knjiga o gledališču v soavtorstvu z Nino Žagar ter bivšimi in sedanjimi člani)
Čutenja, 2011 (zbirka pesmi)

Nagrade in priznanja (izbor):

  • plaketa Tončke Čeč (najvišje občinsko priznanje za kulturo), 1976
  • prvojunijska nagrada za večletno nadpovprečno delo na področju amaterske gledališke dejavnosti v občini Trbovlje in tudi izven, 2001
  • zlata značka Učiteljskega pevskega zbora Slovenije Emil Adamič, 1981
  • Linhartove značke (bronasta, srebrna in zlata)
  • Gallusove značke (bronasta, srebrna in zlata)
  • zlata značka Zveze prijateljev mladine, 1973

Osebni pogovor in osebni arhiv Nande Guček

Avtor/-ica gesla: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Datum prvega vnosa: 22. 10. 2018 | Zadnja sprememba: 19. 8. 2023
Robert Čop. GUČEK, Nanda. (1936-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 2. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/gucek-nanda/
Prijavi napako