Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GRUM, Slavko

Slavko Grum - Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Foto galerija

Rojen:
2. avgust 1901, Šmartno pri Litiji
Umrl:
3. avgust 1949, Zagorje ob Savi (pok. v Novem mestu)
Variante imen:
Ignacij Grum
Poklici in dejavnosti:

Okrog leta 1905 se je njegova družina iz Šmartnega pri Litiji za nekaj let preselila v Novo mesto, kjer je oče Franc, usnjarski delavec, dobil službo. Slavko je bil tretji od štirih otrok; starejša sestra Marija se je v Novem mestu poročila z znanim pečarskim podjetnikom Josipom Klemenčičem in njena družina je Slavku poslej nudila svoj dom. Tu je Slavko obiskoval osnovno šolo, gimnazijo, igral v amaterskem gledališču in napisal svoje prve pripovedi. Njegovo prvo tiskano delo je humoreska Dobro mleko, ki je bila 1. februarja 1917 nepodpisana objavljena v Dolenjskih novicah.

Po maturi leta 1919 je odšel na Dunaj študirat medicino. Dunaj je močno sprostil njegovo ustvarjalno silo in dejansko je to kraj njegovih resnih pisateljskih začetkov in vzponov. Večino svojih dramskih in proznih del je napisal v zadnjih letih študija na Dunaju in jih objavljal v Ljubljanskem zvonu in Jutru. Leta 1926 je diplomiral in se vrnil domov. Nekaj časa je bil stažist in pomožni zdravnik v ljubljanskih bolnišnicah. Leta 1929 je sprejel delovno mesto zdravnika splošne prakse v Zagorju ob Savi, kjer je nato živel in delal do svoje smrti leta 1949. Leta 1933 je prevzel tudi zagorsko izolirnico. Imel je nad 200 predavanj z zdravstvenega področja, predaval je tudi o Freudovi psihoanalizi, s katero se je seznanil na Dunaju. Zatem je šla njegova življenjska in pisateljska moč hitro navzdol, napisal je le še nekaj črtic in novel. Zasvojen z mamili in alkoholom je hudo bolan umrl v izolirnici v Zagorju, pokopan je v Šmihelu v Novem mestu.

Igra v dveh dejanjih Dogodek v mestu Gogi predstavlja umetniški vrh njegove ustvarjalnosti. Dogodek v mestu Gogi je moderna groteska, za katero so značilni elementi estetike grdega: pohabljenci, psihični bolniki, podgane … in ki Gruma uvršča med najvidnejše predstavnike tako slovenske kot evropske dramatike in je zanjo prejel drugo nagrado za dramatiko na literarnem natečaju v Beogradu. Šele postumno je leta 1957 izšel prvi izbor njegovih del Proza in drame. Za časa Grumovega življenja je bila leta 1931 v Mariboru in Ljubljani uprizorjena samo njegova drama Dogodek v mestu Gogi.

Gruma je kot dramatika in pripovednika zanimala predvsem človekova notranjost – njegova osamljenost, razdvojenost, duševne motnje, podzavest… Z izostrenim čutom za mučna stanja človekove osebnosti je v svojih dramah in pripovedih ustvaril vrh slovenskega v psihoanalizi utemeljenega ekspresionizma. Njegove  groteskne podobe ljudi in okolja, v katerem živijo, kažejo tudi na tesne, provincialne, nesvobodne razmere na Slovenskem v času med obema vojnama.

V novomeški knjižnici, v Posebnih zbirkah Boga Komelja, se hrani velik del njegove osebne in literarne zapuščine. Po njem so poimenovane ulice in ustanove v krajih, kjer je živel in deloval, zagorska občinska kulturna nagrada in nagrada za slovensko dramatiko.

Črtice in novele:

Mansarda, 1925
Beli azil, 1926
Podgane, 1927
Lastni portret, 1927
Deček in blaznik, 1935

Dramska dela:

Pierrot in Pierrette, 1921
Trudni zastori, 1924
Upornik, 1927
Dogodek v mestu Gogi, 1930

Kralj, L: Očrt biografije. Grum S.: Zbrano delo I. Ljubljana: Državna založba Slovenije, 1976, str. 490.
Enciklopedija Slovenije, zv. 3: Eg-Hab. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1989, str. 402-403.
Grum, S.: Dogodek v mestu Gogi: faksimile rokopisa z vzporednim diplomatičnim prepisom in študijami. Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca, 2001.
Peperko, D.: Slavko Grum, umetnik – zaznamovanec. Rast: revija za literaturo, kulturo in družbena vprašanja, oktober 2001, let. 12, št. 5, str. 435.
Grum, Slavko: Zbrano delo I, II. Državna založba Slovenije, Ljubljana 1976.
Grum, Slavko: Proza in drame. Založba Obzorja Maribor, 1957.
Grum, Slavko: Goga, čudovito mesto. Mladinska knjiga Ljubljana, 1987.

Avtor/-ica gesla: Darja Peperko Golob, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Urška Kurež, Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi
Datum prvega vnosa: 15. 12. 2019 | Zadnja sprememba: 1. 2. 2021
Darja Peperko Golob. GRUM, Slavko. (1901-1949). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 10. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/grum-slavko-2/
Prijavi napako