Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GROZNIK, Mirko

Mirko Groznik

Foto galerija

Rojen:
1909, Šmartno pri Litiji
Umrl:
1990, Šmartno pri Litiji
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Za poklic trgovca se je izučil v Brežicah. Po odsluženem vojaškem roku se je zaposlil v Ljubljani, pozneje v Litiji, kjer je delal do upokojitve.

Že zelo mlad se je vključil v delo raznih društev. Kot trgovski vajenec se je vključil v brežiški pevski zbor. Med služenjem vojaškega roka, je igral v mornariškem orkestru. Po zaposlitvi v Ljubljani je postal član Pevskega društva Sloga. Bil je gasilec in lovec. Veliko ljubezni je posvečal vzgoji ptic pevk, saj je bil prizadeven član Društva za vzgojo in varstvo ptic v Zagorju. Njegove ptice, ki jih je gojil, so na raznih tekmovanjih dobivale visoka priznanja. Bil je dolgoletni član litijske godbe in pevec v Pevskem društvu Zvon. V godbi je igral 30 let, nekaj let je bil celo njen predsednik. Po drugi svetovni vojni je bil med pobudniki za njeno ponovno oživitev. V Pevskem društvu Zvon je prepeval nad 50 let. Več let je prepeval tudi v Pevskem zboru Lipa v Litiji in v zboru litijskih upokojencev.

Bil je član Zasavskih rogistov od njihove ustanovitve in je sodeloval na njihovih številnih nastopih v Sloveniji in zamejstvu.

Žužek, Boris. Glasilo občanov, Litija, januar 1990, številka 1, str. 8.

Avtor/-ica gesla: Knjižnica Litija, Knjižnica Litija
Datum prvega vnosa: 4. 6. 2012 | Zadnja sprememba: 19. 1. 2024
. GROZNIK, Mirko. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/groznik-mirko/
Prijavi napako