Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GRBIĆ, Marija

- Vir: spletna stran Društva Slovencev RS Triglav Banja Luka

Foto galerija

Rojena:
6. februar 1948, Skopje, Makedonija
Umrla:
12. julij 2022, Banjaluka, Bosna in Hercegovina
Poklici in dejavnosti:

Rodila se je v Skopju, a je celo življenje preživela v Banjaluki, kjer se je šolala in delala. Odraščala je v družini visokega oficirja JNA in pomembnega društvenega delavca Milana Kovačiča. Njena mama Vanda je bila po poreklu iz Bele krajine, iz Črnomlja, in o svojem poreklu je vedno s ponosom govorila. Bila je izobražena ženska, posvečala se je družini in vzgoji štirih otrok: Romane, Marije, Tatjane in Milana. V začetku sedemdesetih let so se starši in del družine preselili v Ljubljano. Marija in njena sestra Tatjana sta svojo življenjsko pot gradili in nadaljevali v mestu njune mladosti, Banjaluki. Marija se je poročila s sošolcem Momirjem Grbićem. V njunem skladnem zakonu se je rodil sin Momir. Sin in snaha sta Mariji osrečila življenje. V družini Grbić so se rodili Dimitri, Mihajlo in Jovan.

Celotno delovno obdobje je predano in marljivo opravljala delo pri nadzoru javnih dohodkov, najprej na območju Občine Banjaluka, kasneje na Davčni upravi Republike Srbske.

Njena življenjska misija je bilo delo v Društvu Slovencev Republike Srbske Triglav Banjaluka.

Več kot 25 let je vodila Društvo Slovencev Triglav Banjaluka. To je najbolj uspešno manjšinsko društvo, kasneje tudi prostovoljna nevladna organizacija v Banjaluki in širše. Ob tem delu je postavila v ospredje interes skupnosti in ne svojih osebnih želja. Težko je z besedami opisati njeno vsestransko osebnost, njeno težnjo za ohranitev slovenstva, ki je bila vidna skozi delo Društva Triglav. Od leta 2014 je bila članica Sveta narodnih manjšin Bosne in Hercegovine.

Zaznamovala je podobo Banjaluke, mesta na Vrbasu, v katerem je Društvo gostilo veliko ljudi, ki so vedno zadovoljni, veseli in srečni zapustili kraj, v katerem živi precejšnje število Slovencev. Njena radoživost in delavnost sta bili vedno na prvem mestu. Bila je dobronamerna in vedno pripravljena reševati probleme. Rada je potovala. Trudila se je, da članom društva, predvsem mladim učencem dopolnilnega pouka slovenščine, mladim folkloristom in članom pevskega zbora omogoči vsakoletna potovanja po Sloveniji. Želela je, da se povežejo z rojaki, da spoznajo kulturne znamenitosti, jezik in lepoto slovenskih pokrajin.

  1. junija 2022 je bila odlikovana z redom Republike Slovenije za neizmeren prispevek k afirmaciji slovenske kulture in tradicije.

Kajmaković, N. FWD: O Mariji. (elektronska pošta). Sporočilo za: knjižnico Pef. 10. 9. 2022 (citirano14. 9. 2022). Osebno sporočilo.
Tuga u Banjaluci: Preminula Marija Grbić (citirano 14. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://vecernjenovosti.ba/72962/hronika/preminula-marija-grbic-banjaluka-biografija-udruzenje-slovenaca-rs-najnovije-vijesti/?c=lat

Avtor/-ica gesla: Laura Chersicola, Knjižnica Koper Biblioteca Capodistria
Datum prvega vnosa: 15. 9. 2022 | Zadnja sprememba: 15. 9. 2022
Laura Chersicola. GRBIĆ, Marija. (1948-2022). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/grbic-marija-2/
Prijavi napako