Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GORJUP, Viktorija

Viktorija Gorjup - Foto: Damjan Bogataj, Idrijske novice

Foto galerija

Rojena:
14. januar 1949, Idrija, FLR Jugoslavija
Umrla:
29. februar 2016, Idrija, Slovenija
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

V času svojega delovanja je bila Viktorija Gorjup (rojena Kogej) ena najprepoznavnejših osebnosti javnega življenja v Idriji. Kot uspešna, prodorna in inovativna managerka na področju zdravstva ni delovala zgolj lokalno, temveč se je s svojimi dosežki vpisala v zgodovino slovenske psihiatrije.
Viktorija je odraščala v Idriji, kjer se je tudi šolala. Po gimnaziji je študij leta 1967 nadaljevala na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. Na njej je z diplomsko nalogo z naslovom Kriteriji vstopa in promocije novinarjev v novinarski organizaciji diplomirala leta 1974. Dve leti pred diplomo je že službovala na Občini Idrija, kjer je bila pristojna za študente, borce in invalide. Leta 1974 je postala načelnica Oddelka za družbene dejavnosti in članica izvršnega sveta Občine Idrija. Svoja prizadevanja je usmerila v razvoj enakih možnosti izobraževanja za mlade in v ta namen oblikovala enoten občinski štipendijski sklad. Njene poteze so odločno pripomogle tudi k ohranitvi gimnazij v manjših krajih, ki jih je takrat vzpostavljena mreža šol usmerjenega izobraževanja radikalno ukinjala. Skupaj s šolniki se je borila za ohranitev idrijske gimnazije, s trdnimi argumenti premagala birokratske koncepte in prva slovenska realka se je tudi po njeni zaslugi obdržala v mestu, kjer je bila leta 1901 ustanovljena.
Leta 1982 je prevzela vodenje druge največje psihiatrične ustanove v Sloveniji, Psihiatrične bolnišnice Idrija. Dvanajst let kasneje je začela prvega od nizov investicij, s katerimi je obnovila vsa poslopja bolnišnice. Leta 1995 je magistrirala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani z nalogo z naslovom Vpliv privatizacije na (de)profesionalizacijo zdravnikov. Na čelu Psihiatrične bolnišnice Idrija je vztrajala dobrih trideset let, do upokojitve leta 2012. S šestimi zaporednimi direktorskimi mandati se je vpisala v zgodovino slovenskega zdravstva kot direktorica z enim najdaljših stažev. Prizadevala si je za izboljšanje materialnih in kadrovskih pogojev za zdravljenje duševnih bolezni, za zmanjševanje stigme in socialne izključenosti oseb s težavami v duševnem zdravju. Njeno delo je bilo inovativno v smislu odpiranja bolnišnice v skupnost. Svojo vizijo je uspešno prenesla v širši slovenski zdravstveni prostor. Z adaptacijo bolnišnice je dosegla kakovostnejše življenje za bolnike ter boljše pogoje za zdravljenje. Viktorija Gorjup je skupaj s primarijem dr. Jožetom Felcem Psihiatrično bolnišnico Idrija uvrstila med najsodobnejše in najbolj priznane ustanove tega tipa na Slovenskem.
Vseskozi je bila družbeno angažirana in imela je poseben posluh za mlade. V devetdesetih letih, ko je idrijska mladina ostala brez svojih prostorov, se je odločila, da ji nameni dve hiši, ki ju bolnišnica ni potrebovala. Iz njiju je nastal klub Swenak, mladinski prostor in kraj alternativne mladostniške ustvarjalnosti. Predsedovala je tudi Košarkarskemu klubu Idrija, ki je ravno v času njenega vodenja posegal po vrhunskih rezultatih. Dejavno je bila vključena v državno in občinsko politiko, večkrat je kandidirala na lokalnih listah politične levice (LDS in DeSUS), tudi za županjo Občine Idrija.

Dva copatka: mavrične pesmice za lahko noč, 2006
Ptice imaš v očeh, 2013 (pesniška zbirka)

 

Skupščina občine Idrija ji je za njene managerske uspehe na področju družbenih dejavnosti leta 1994 podelila priznanje Občine Idrija.

Bogataj, D. Žalni poklon Viktoriji Gorjup. Idrijske novice, 2016, št. 379, str. 2.
Tušar, B. In memoriam: mag. Viktorija Gorjup (1949–2016). Idrijske novice, 2016, št. 379, str. 2.

Avtor/-ica gesla: Danila Zalatel, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Datum prvega vnosa: 12. 4. 2021 | Zadnja sprememba: 12. 4. 2021
Danila Zalatel. GORJUP, Viktorija. (1949-2016). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 11. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/gorjup-viktorija/
Prijavi napako