Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GORIČAR, Jože

GORIČAR Jože
Foto: Fotografija je iz repozitorija Wikimedia Commons

Foto galerija

Rojen:
23. junij 1873, Mozirje
Umrl:
28. september 1955, Ljubljana
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Po končani gimnaziji je šel študirat pravo in narodno gospodarstvo na Dunaj. Študij je nadaljeval v Rimu in ga končal v Parizu leta 1900. Še isto leto je na ministrstvu za zunanje zadeve na Dunaju položil izpit za diplomatsko službo. Tako je že leta 1900 kot mlad diplomat nastopil službo v generalnem konzulatu Avstro–Ogrske v Parizu. Službena pot ga je vodila v Romunijo, kjer je služboval na konzulatu v Jašiju, Konstanci in Bukarešti. V Ukrajini je bil odpravnik generalnega konzulata v Odesi, v Srbiji vicekonzul v Beogradu. V ZDA je bil konzul v Pittsburgu, Denverju in San Franciscu. Pred začetkom prve svetovne vojne je bil konzul v Berlinu.

Kot avstro-ogrski konzul v Berlinu se ni strinjal z vojno napovedjo Srbiji, zato so ga odpoklicali na Dunaj. Zavedal se je posledic, če bi se vrnil na Dunaj, zato je emigriral v ZDA. Tam je leta 1918 po Brest-Litovski mirovni pogodbi napisal knjigo The Inside Story of Austro-German Intrigue. Po izidu knjige je leta 1920 organiziral prvi slovanski kongres v Ameriki.

Leta 1922 se je zaposlil v Ford Motor Company v Detroitu. Tam se je osebno spoznal z Henryem Fordom. Po njegovem pooblastilu je bil ekskluzivni zastopnik in pooblaščenec za ustanavljanje Fordovih tovarn in zastopništev po celi Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Indiji.

Ob začetku druge svetovne vojne je daljši čas bival v Jugoslaviji. Konec leta 1941 mu je prek Italije uspelo prebegniti v ZDA. Tam je sodeloval z ameriško vlado, kateri je predstavil jasno sliko o stanju na Balkanu. Za pomoč Jugoslaviji je lobiral pri ameriških gospodarskih družbah in izseljencih in tako je že leta 1942 prišla prva pomoč v materialu in denarju.

Po vojni je do smrti živel v Ljubljani.

The Inside Story of Austro-German Intrigue, 1920
Moj nacionalni rad za Srbiju i Jugoslaviju, 1934

J. Prešeren: Goričar, Jože, v: Enciklopedija Slovenije, 3. knjiga, Ljubljana 1989, str. 282

Avtor/-ica gesla: Matija Blagojevič, objavil/-a: Osrednja knjižnica Mozirje
Datum prvega vnosa: 4. 4. 2019 | Zadnja sprememba: 19. 8. 2023
Matija Blagojevič. GORIČAR, Jože. (1873-1955). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/goricar-joze-2/
Prijavi napako