Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

GERKEŠ, Nataša

GERKEŠ Nataša
Foto: twitter.com

Foto galerija

Rojena:
29. december 1965, Celje
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodila se je v Celju, obiskovala I. osnovno šolo in že zelo zgodaj kazala nagnjenost do novinarskega dela. Bila je članica novinarskega krožka, redno je pošiljala svoje prispevke v otroško oddajo Pionirski tednik, leta 1980 pa je bila izbrana med 5 najboljših pionirjev – dopisnikov v Sloveniji.

Šolanje je nadaljevala na I. gimnaziji Celje in v tretjem letniku začela na Novem tedniku – Radiu Celje opravljati počitniško novinarsko prakso. S honorarnim delom je nadaljevala še naslednje leto in maturirala leta 1984. Po končani gimnaziji se je vpisala na Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo, diplomirala in se 1. 11. 1990 redno zaposlila pri NT – RC.

Že med študijem je nekaj časa honorarno delala v uredništvu dopisništva Radia Slovenija in vsak teden pošiljala prispevke o dogajanju na Celjskem v rubriko Po Sloveniji na Val 202, sodelovala pa je tudi s številnimi drugimi radijskimi in časopisnimi hišami in programi.
Pogum in smisel za aktualnost sta jo vodila neposredno pred izbruhom vojne v BiH, tako da je poročala iz Sarajeva, pošiljala novice tudi z vzhodnoslavonske fronte, iz Knina, terensko novinarsko delo pa je opravljala tudi kasneje v času vojne za Slovenijo. Leta 1997 je postala odgovorna urednica Radia Celje in podatki Mediane za leto 1998 so pokazali, da je bilo njeno delo očitno uspešno, saj se je poslušanost celjskega radia v tem obdobju precej povečala.
Posebej se je zapisala v spomin radijskih poslušalcev tistega usodnega večera na 4. november 1998, ko je narasla Savinja s pritoki ponovno začela ogrožati lokalno prebivalstvo. O nevarnem naraščanju voda je začela poročati ob 23. uri in vztrajala do 14. ure naslednjega dne. Na osnovi podatkov, ki jih je sproti dobivala od kriznega centra, gasilcev in policije, je lokalno prebivalstvo obveščala o stopnji ogroženosti in marsikdo je po njeni zaslugi še pravočasno rešil, kar se je rešiti dalo. V svoje obveščanje je vnesla tudi prepoznavno humanistično noto, tako da je bila ogroženim ne le informacijska ampak tudi prijazna človeška opora.

Od leta 2002 je zaposlena na Ministrstvu za izobraževanje in znanost v službi za odnose z javnostmi.

Nataša Gerkeš je prejela bronasti celjski grb za svoje novinarsko in uredniško delo na Radiu Celje, še posebej pa za požrtvovalno poročevalsko delo, ki ga je opravila v času poplave novembra 1998.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • bronasti celjski grb, 1999

V. Vatovec Einspieler: Celjanka za tretje tisočletje – Nataša Gerkeš, v: Večer, 2000, št. 226, str. 21
Gradivo z utemeljitvijo pobude za podelitev bronastega celjskega grba Nataši Gerkeš, ki so ga pripravili predlagatelji, Celje 1999.

Avtor/-ica gesla: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 12. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 9. 6. 2020
Janko Germadnik. GERKEŠ, Nataša. (1965-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 12. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/gerkes-natasa/
Prijavi napako